10.1 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăInternaționalCum arată grupurile politice din Parlamentul European în mandatul 2024 - 2029

Cum arată grupurile politice din Parlamentul European în mandatul 2024 – 2029

Noile grupuri politice ale Parlamentului European sunt acum formate și lucrează împreună

Membrii Parlamentului European s-au grupat după afinități politice și au început să lucreze, se arată într-o postare de pe LinkedIn a Parlamentului European.

Fiecare grup politic se ocupă de propria sa organizare internă, prin numirea unui președinte (sau copreședinți), a unui birou și a unui secretariat. Grupurile politice examinează rapoartele Comisiilor Parlamentului, depun amendamente și convin asupra poziției lor, înainte de vot. Nici un membru nu poate fi forțat să voteze într-un anumit mod, dar, de obicei, urmează linia grupului din care face parte. Iată cum arată cele opt grupuri politice care vor modela viitorul UE.

Pe primul loc se află EPP cu 188 de locuri. Aici îi regăsim pe cei de la PNL și UDMR din partea Românie. Pe locul doi se află S&D cu 136 de locuri. Din partea României, aici sunt cei de la PSD. Al treilea mare grup în Parlamentul European este Patriots for Europe cu 84 de locuri. Renew Europe deține 77 de locuri, ECR 78 de locuri, iar Greens 53 de locuri. 

Parlamentul European (abreviat PE) este o autoritate legislativă a Uniunii Europene (UE), una dintre cele șapte instituții ale sale. Parlamentul este ales prin vot direct, o dată la cinci ani. Alături de Consiliul Uniunii Europene exercită puterea legislativă a UE, adoptând legi, la propunerea Comisiei Europene. Parlamentul este compus din 720 de membri (până la alegerile din 2024, erau 705), care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 milioane de votanți eligibili în 2024, al doilea după Parlamentul Indiei. Începând cu anul 1979, Parlamentul European este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete, care au loc în toate țările membre ale UE. 

Roberta Metsola este președintele Parlamentului European, iar unul dintre cei 14 vicepreședinți este europarlamentarul român, Nicu Ştefănuţă.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Costurile angajatorilor cresc, dar piața muncii se stabilizează: bilanț optimist și provocări persistente

În ultimele patru ani, costul lunar pentru angajarea unui salariat a crescut cu peste 36%, conform datelor recente. Cu toate acestea, surprinzător, nu s-a...

Vladimir Putin şi Elon Musk ar ține legătura din 2022 încoace. Ce spune Kremlinul

Kremlinul a negat existența unor contacte regulate între președintele rus Vladimir Putin și miliardarul american Elon Musk, proprietarul companiei Starlink. Purătorul de cuvânt al președintelui...

Bugetele locale administrează o treime din finanțele publice. Reorganizarea ar putea reduce cheltuielile administrației

Deși atenția publicului se îndreaptă adesea spre bugetul de stat și bugetele de asigurări, bugetele locale gestionează anual aproape o treime din veniturile bugetului...
Ultima oră
Pe aceeași temă