Comisia pentru privatizare a Senatului a adoptat Ordonanta de Urgenta 33/2005 privind privatizarea Societatii Comerciale „Tractorul UTB” SA Brasov, una din societatile comerciale mari aflate in portofoliul AVAS si intr-o situatie financiara dificila. Cabinetul Tariceanu considera ca finalizarea privatizarii „Tractorul” trebuie incadrata la urgente, nu numai pentru impactul pe care-l are asupra economiei nationale, ci si pentru rezolvarea imediata a problemelor sociale ce ar putea fi generate de o eventuala lichidare a „Tractorul”.
Prin aceasta ordonanta se prevede modificarea art. 1 din OUG 53/2003 privind privatizarea „Tractorul”, AVAS fiind mandatata sa vanda pachetul de actiuni detinut de stat la aceasta societate prin negociere directa, catre un investitor strategic, capabil sa asigure relansarea economica a societatii, precum si actiunile provenite prin conversia unor creante asupra societatii – prin negociere – in conditiile prevazute de legislatia privind privatizarea societatilor comerciale. AVAS este mandatata, de asemenea, sa notifice Consiliului Concurentei ajutoarele de stat acordate in numele tuturor furnizorilor de ajutor de stat.
Comisia a facut mai multe amendamente. Senatorii au tinut sa faca precizarea ca investitorul strategic sa asigure relansarea societatii conform OUG 88 din 1997 privind privatizarea societatilor comerciale, de asemenea au cerut ca investitorul sa mentina pe o perioada de cel putin 10 ani obiectul de activitate al societatii – si anume, productia de tractoare si masini agricole.
Senatorii comisiei au eliminat din ordonanta prevederea de a fi stinse 5% din debitele societatii catre Distrigaz Sud, datorate si neachitate de societate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor detinute de stat, deoarece Distrigaz Sud a fost deja privatizata, iar creantele detinute la „Tractorul” nu mai pot fi transformate in actiuni. In schimb, au stabilit ca toate debitele si penalitatile, cu exceptia TVA, care nu au fost recuperate de la Electrica Transilvania Sud sa fie transformate in actiuni, cu valoarea de 1.000 lei/actiune.
Senatorii au mai decis ca taxa pe valoarea adaugata, colectata, dar nerecuperata de Electrica Transilvania Sud, sa fie anulata la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor detinute de stat, potrivit normelor metodologice in vigoare.
Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate la AVAS, care le va vinde sub forma unui pachet comun si la un pret identic pe actiune cu vanzarea pachetului de actiuni detinut de AVAS. Sumele vor fi virate catre Transilvania Sud, proportional cu valoarea creantelor convertite in actiuni – au mai precizat senatorii. Ei au mai cerut ca diferenta dintre valoarea nominala a actiunilor rezultate in urma conversiei si valoarea rezultata din vanzare sa fie acoperita din veniturile incasate de institutiile implicate in procesul de privatizare prin vanzarea actiunilor detinute de stat la societatile comerciale si din dividende.