10.1 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSănătateStatistică îngrijorătoare: 5 infecții cu hepatita B și C în fiecare minut...

Statistică îngrijorătoare: 5 infecții cu hepatita B și C în fiecare minut în România

În lume, la fiecare 30 de secunde, o persoană moare de o boală produsă de complicațiile hepatitei

Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) de la noi, peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții în fiecare minut.

„Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide mai mulți oameni anual decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc, până în 2040”, spun experții instituției.

28 iulie este Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei. Tema din 2024 a acestei zile: ”Este timpul pentru acţiune”. În prezent, la nivel global, 43% dintre copii primesc vaccinul împotriva hepatitei B la naștere. 325 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită virală. Peste un milion de vieți sunt pierdute în fiecare an, din cauza hepatitei B și C.

La nivel mondial, se estimează că 250 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B sau C. Aceste virusuri ucid 1,5 milioane de persoane pe an, iar 1 din 3 persoane a fost expusă la unul sau la ambele virusuri. Din cauza simptomelor latente, majoritatea persoanelor purtătoare nu știu că sunt infectate.  

În anul 2016, 194 de state, inclusiv România, au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în anul 2030.

În România, INSP este partener în Proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf.Spiridon” Iași, proiect care asigură testarea pentru hepatita B, D și C în patru regiuni ale țării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activități de screening pentru hepatita B, D și C, 81% dintre persoane, aparținând unui grup vulnerabil. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Beneficiile economice ale utilizării filtrelor de apă în HoReCa

În industria HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering), fiecare detaliu contează – de la ambianța locației, la zâmbetul personalului, până la gustul fiecărei băuturi sau fel...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Grădina Botanică București devine Grădina Luminilor

Grădina Botanică din București devine, începând de azi, 25 octombrie, un spațiu magic prin evenimentul Grădina Luminilor, dedicat poveștii „Frumoasa și Bestia.” Grădina Botanică București...
Ultima oră
Pe aceeași temă