In acest sfarsit de saptamana incepe o noua campanie de calificare pentru un turneu final la fotbal. De aceasta data, echipele afiliate Uefa se vor infrunta pentru a obtine calificarea la Euro 2020, competitie care se va desfasura in mai multe orase din Europa: Amsterdam, Baku, Bucuresti, Budapesta, Dublin, Glasgow, Londra, Roma, Sankt Petersburg, Copenhaga, Munchen si Bilbao. Bucurestiul este programat sa gazduiasca 3 meciuri din grupe si o optime de finala, toate pe Arena Nationala. Din pacate, autoritatile romane inregistreaza intarzieri la constructia stadioanelor de antrenament.
La editia de anul urmator vor participa 24 de echipe. 20 se vor califica din aceste preliminarii, cate doua din fiecare grupa, urmand ca 4 echipe sa vina din Liga Natiunilor. In urmatoarele 6 zile se vor disputa primele doua etape din aceste preliminarii, acestea programand si unele meciuri extrem de interesante.
Joi, de la ora 21:45, pe King Baudouin Stadium din Bruxelles, echipa Belgiei va intalni Rusia, intr-un meci care va fi condus de o brigada de arbitri din Romania, cu Ovidiu Hategan la centru. Cele doua echipe se numara printre performerele editiei trecute a Cupei Mondiale. Belgia a terminat pe ultima treapta a podiumului, dupa ce a trecut in finala mica de Anglia, cu scorul de 2-0. Rusia si-a depasit conditia, trecand in optimi de Spania si cedand greu, dupa lovituri de departajare, in fata vicecampioanei, Croatia. Principalele favorite la calificare, cele doua echipe ar putea aborda cu circumspectie acest prim meci, dar, tinand cont de valoarea lotului Belgiei si de calitatile unor fotbalisti rusi, ne asteptam la un joc viu disputat, in care viteza de joc va fi cea care va face diferenta.
Sambata, 23 martie, de la ora 19:00, Romania isi va incepe parcursul din aceste preliminarii. Tricolorii vor da piept cu principala contracandidata la locul al doilea, Suedia, deoarece primul loc pare deja acontat de Spania. Suedezii au facut si ei un Campionat Mondial bun, atingand faza sferturilor de finala. Performanta lor este cu atat mai remarcabila cu cat au lasat acasa Italia, dupa ce s-au impus in meciurile de baraj (1-0 in Suedia si 0-0 in Italia). In oferta de pariuri pe calificari la CE a caselor de pariuri online, echipa noastra porneste cu sanse foarte mici in acest joc. Selectionerul Cosmin Contra mizeaza insa pe entuziasmul adus la lot de cei 9 componenti care provin de la nationala U21, calificata la CE 2019 pentru tineret. Acest lucru a influentat si unele agentii de pariuri care in oferta antepost plaseaza Romania ca favorita la obtinerea biletelor pentru Euro.
In aceeasi zi se intalnesc si celelalte doua pretendente la calificare din grupa F, Spania si Norvegia. Spania, campioana mondiala in 2010 si tripla campioana europeana, ultima data in 2012, desi aflata intr-un proces de restructurare, are prima sansa la castigarea grupei, avand unul dintre cele mai valoroase loturi din lume. Norvegienii au pierdut legatura cu elita fotbalului european, dar beneficiind de constitutia atletica si experienta jucatorilor sai in primele ligi engleze, ei pot incurca orice echipa.
Capul de afis al primei sesiuni din aceste preliminarii este meciul dintre Olanda si Germania care se va disputa duminica, 24 martie, de la ora 21:45. Calificarea este floare la ureche pentru cele doua echipe, dar rivalitatea traditionala va face din aceasta intalnire una a orgoliilor. Dupa cateva campanii nereusite, Olanda a crescut o noua generatie de fotbalisti care promit sa readuca gloria de odinioara. Germania incearca o intinerire a lotului, proces care se anunta mai mult decat dificil, desi beneficiaza de o generatie talentata. Cele doua s-au intalnit in Liga Natiunilor, Olanda fiind echipa care a castigat grupa, in timp ce Germania a retrogradat in al doilea esalon al competitiei. 3-0 pentru Olanda la Amsterdam si 2-2 in Germania au fost scorurile inregistrate anul trecut.
Un ultim meci foarte interesant se va disputa in grupa Romaniei, marti, 26 martie, la Oslo. Norvegia va juca impotriva Suediei, meciul putand avea urmari in stabilirea clasamentului final. Pentru Romania, ideal ar fi ca scorul la finalul celor 90 de minute de joc sa fie unul de egalitate, asa cum s-a intamplat in ultimele doua meciuri amicale disputate intre cele doua tari: 0-0 in 2015 si 1-1 in 2017.