10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialAvram Iancu, "disponibilizat" de la Mina Tebea

Avram Iancu, „disponibilizat” de la Mina Tebea

Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani au dezvelit, ieri, in curtea sediului administrativ, o statuie recuperata de la Exploatarea Miniera Tebea, care il reprezinta pe Avram Iancu. „Pe masura ce inchidem cate o unitate miniera recuperam cate un simbol de acolo, pe care il aducem la sediul companiei”, a spus directorul CNH, Daniel Surulescu.

Inchisa in acest an, din cauza ca zacamantul de carbune brun era practic epuizat, mina Tebea, ce a functionat fara intrerupere din 1864, iar din anii '70 a trecut in adminstrarea CNH Petrosani.
De dezmembrarea si remontarea statuii pe soclu s-au ocupat voluntarii de la Asociatia Ecologica „Petro Aqua” din Petrosani, in timp ce reprezentantii CNH au asigurat granitul din care este facut noul soclu.
Conducerea companiei a decis recuperarea tuturor materialelor si utilajelor functionale de la unitatile miniere inchise, inclusiv a simbolurilor de la aceste exploatari.
Bustul lui Avram Iancu este al treilea simbol recuperat de CNH, dupa o icoana a Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, adusa de la EM Valea de Brazi, si o fresca amplasata pe holul administratiei miniere, adusa de la EM Dalja, ambele unitati miniere fiind inchise.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă