16.6 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiOlimpiada 2024 / Ce n-a văzut Parisul?

Olimpiada 2024 / Ce n-a văzut Parisul?

Peste o sută de sportivi români au ajuns deja în satul olimpic de la Paris pentru a participa la Jocurile Olimpice din acest an.

Vineri, 26 iulie, vor avea loc ceremoniile de deschidere. Jumătate din delegația României este formată din echipajele de canotaj și de kaiac-canoe, unde sportivii noștri au făcut istorie, începând cu regretatul Ivan Patzaikin, care s-a calificat în finala de la Olimpiada de la Munchen, din 1972,l vâslind peste 500 de metri cu pagaia ruptă.

Câteva sporturi olimpice nu se puteau concepe fără România. Eram obișnuiții podiumurilor la gimnastică, atletism, canotaj, caiac-canoe, lupte etc. 25 de medalii de aur la gimnastică și doar 20 la canotaj, vă dați seama?

Echipa sportivă Tarom lângă avion pe pistă

În memoria generațiilor noastre și acum răsună aplauzele celor peste 100.000 de spectatori din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, din 1984, când România  a sfidat boicotul impus de URSS țărilor din Blocul de est. Cu 53 de medalii, am fost a doua națiune din lume după SUA, în clasamentul final.

Anul acesta avem o delegație mai numeroasă la atletism, sport în care calificările au fost dure. 13 sportivi. Dintre aceștia, speranțele noastre sunt legate de săritoarea în lungime din Deva, Florentina Iușco. Maratonista Delvine Relin Meringor, sportiva de la Steaua București, naturalizată din Kenya, are un timp bun în cea mai grea probă a atletismului. E tânără și cu ambiții mari, cine știe?! Aruncătorul de suliță Alexandru Mihăiţă Novac (28 ani), din Adjud, se poate apropia și el de podium, dacă prinde o zi în formă.

Dacă la canotaj și caiac-canoe, finalele nu se pot juca fără nicio participare românescă, la înot, speranțele au răbufnit, după o lungă și grea așteptare. De numele lui David Popovici se leagă iluziile noastre de mărire și de urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, la 100 m și  la 200 m. În 2021, la Tokyo, David avea 17 ani. A fost la două sutimi de secundă de locul 3. Era considerat revelația turneului final. Acum este mai experimentat, iar bookmakerii îl consideră primul favorit în proba de 200 de metri și al doilea favorit în cea de 100 de metri.

Doar americanii de la Swim Swam au opinii diferite. Ei mizează pe înotătorul australian, Kyle Chalmers, campionul olimpic de la Rio, pentru medalia de aur de la Paris, graţie experienţei pe care o are. Argintul ar fi adjudecat, potrivit previziunilor americane, de Maxime Grousset, francezul care “joacă acasă.” Lupta pentru medalia de bronz s-ar da între David Popovici şi Pan Zhale. Americanii mizează pe David Popovici în duelul cu Pan Zhale şi sunt convinşi că românul poate obţine o medalie la Paris, adică doar cea de bronz. Zhale este un înotător chinez care i-a spulberat supremația mondială lui Popovici, fiind la suta de metri cu șase miimi mai rapid. Are aceeași vârstă cu înotătorul român. Încă de acum trei luni, David Popoviciu a anunțat că nu vas ta în satul olimpic alături de ceilalți sportivi, închiriindu-și o cameră la un hotel de patru stele, el nemaifind un sărac.

Tavi Tileagă, fostul antrenor al lui Răzvan Florea, unicul medaliat olimpic din înotul masculin românesc, este convins că David Popovici va cuceri cel puțin o medalie de aur. Sacii cu lauri sunt doar în spinarea tânărului Sisif dinamovist.

Echipa feminină de opt este prima favorită la medalia de aur în canotaj, în timp ce echipa de 4 este favorită pentru poziția a doua, după olandeze. La Tokyo, canotoarele Nicoleta-Ancuța Bodnar și Simona Radiș au luat „aurul,” dacă vă mai amintiți. Ele fac parte și în acest an din delegația României.

Fostul scrimer de legendă, Mihai Covaliu, sportivul care ne-a ținut în urmă cu 24 de ani inima la gură, în timpul Olimpiadei de vară de la Sidney, conduce “Team România,” cum i se mai spune delegației de 107 sportivi. Ne îndeamnă să fim realiști, dar ne promite că vom uita dezastrul de la Tokio și vom urca de pe locul 46 obținut în Japonia, în 2020, în clasamentul națiunilor cu cele mai multe medalii. Covaliu este optimist că sportivii români vor reuși să obțină rezultate remarcabile și să îmbunătățească performanțele din ediția precedentă a Jocurilor Olimpice.

Primărița Parisului Anne Hidalgo a dispus să nu fie puse instalații de aer condiționat în satul olimpic, pe motiv de protecție a climei și de neîncălzire a planetei. Despre șobolanii din centrul orașului, n-a scos o vorbă, nici după baia făcută în Sena, zilele trecute, pe motive nu doar de caniculă, ci și din ecologism sectat.

Mihai Covaliu a rânduit din timp cazarea celor 107 sportivi români în afara campusului, impus de autoritățile franceze. Sperăm ca sportivii săi să facă opinie separată față de insurgenții datului din mână, că și așa nu vor face nimic la Olimpiadă. Dă-le, Mihai, peste bot!

VOCILE LUMII

Bărbat zâmbind lângă avion, semn călătorie fericită
Mihai Covaliu, președintele COSR

„Acum o sută de ani drumul către medaliile olimpice a fost deschis tot la Paris, cu o medalie de bronz, iar nouă ne revine misiunea de a continua această poveste frumoasă și de îmbogății tezaurul României cu alte medalii”

a spus Mihai Covaliu, președintele COSR, referindu-se la echipa noastră de rugby, care în 1924 reușea câștigarea medaliei de bronz la Olimpiada de la Paris.
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Fetiță de trei luni, moartă într-un incendiu

O fetiță de trei luni a murit sâmbătă, după ce locuința în care se afla, în satul Poienile Zagrei, comuna Zagra din judeţul Bistriţa-Năsăud,...

Atenție la fraudele financiare: Românii, ținte ale escrocilor care promit câștiguri rapide din investiții

Un nou val de fraude financiare vizează românii prin mesaje care încurajează investiții aparent avantajoase, dar care, în realitate, direcționează fonduri către conturile infractorilor. Potrivit...

Piața IT din România încetinește: Angajările scad și salariile încep să se stabilizeze

Piața locală de IT a început să își piardă ritmul de creștere, cu o scădere semnificativă a numărului de angajați în companiile de top,...
Ultima oră
Pe aceeași temă