22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul Ciolacu sprijină agricultura cu 4 miliarde euro

Guvernul Ciolacu sprijină agricultura cu 4 miliarde euro

Guvernul susține producția internă de carne de porc

Guvernul condus de Marcel Ciolacu continuă să sprijine agricultorii români și producția locală de produse agroalimentare, alocând un buget-record de 4 miliarde de euro pentru agricultură în 2024. Această sumă, cu 1,3 miliarde de euro mai mare decât în 2023, a fost recent majorată cu încă 110 milioane de euro. De asemenea, programul INVESTALIM, cu un buget de peste 600 de milioane de euro, contribuie la acest efort. Guvernul a alocat în ultimul an 2% din PIB pentru agricultură, marcând un record în sprijinul acordat acestui sector vital.

Deficitul comercial și importurile de carne de porc

Potrivit Institutului Național de Statistică, deficitul comercial cu mâncare a ajuns la aproximativ 1,3 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut. În 2023, importurile de carne de porc au depășit valoarea de un miliard de euro, cu o creștere valorică de 27,6% și o creștere cantitativă de 1,5% față de 2022. În prezent, România poate asigura doar 40% din consumul intern anual de carne de porc.

Sprijinul pentru crescătorii de animale

PSD a acordat crescătorilor de porci și păsări 1,409 miliarde de lei prin scheme de stat, facilitând crearea a 25 de ferme noi pentru porci și 38 de ferme pentru păsări. Această inițiativă a dus la creșterea capacității de producție și la îmbunătățirea infrastructurii în sectorul zootehnic. Recent, premierul a anunțat suplimentarea sprijinului pentru creșterea suinelor și avicol cu încă 60 de milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară.

Finanțarea agriculturii și programul INVESTALIM

Peste 1 miliard de euro au fost alocați ca subvenții pentru fermierii români în primele luni ale acestui an, iar în ultimele 11 luni s-au alocat aproape 1,6 miliarde de euro pentru programe de susținere a industriei alimentare și agriculturii. Programul INVESTALIM, destinat înființării și extinderii unităților de procesare, s-a bucurat de un succes imens încă de la debut, cu 49 de solicitări în valoare totală de peste 1 miliard de euro în prima sesiune.

Cele Mai Mari Investiții în Agricultură din Ultimii 34 de Ani

Guvernul Ciolacu a înregistrat un record în sprijinul acordat agriculturii, alocând 2% din PIB acestui sector. Cu un total de 3,2 miliarde de euro distribuiți prin 47 de programe și măsuri de sprijin, fermierii români beneficiază acum de o susținere financiară fără precedent. Programul „Rabla pentru tractoare”, lansat în 2024, oferă fermierilor un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea de tractoare noi, susținând producția internă de utilaje agricole și încurajând tinerii fermieri să își dezvolte afacerile.

Programul Rural Plus

Programul Rural Plus, aprobat în aprilie 2024, oferă garanții de stat pentru creditele fermierilor, facilitând accesul acestora la finanțare. Fermierii pot obține credite garantate de stat în limita a două milioane de euro, susținând astfel investițiile și modernizarea în sectorul agricol.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Şase minori sunt cercetaţi sub control judiciar după ce au furat un autoturism şi l-au condus pe rând

Şase minori sunt cercetaţi sub control judiciar după ce au furat un autoturism şi l-au condus pe rând prin municipiul Ploieşti, provocând un accident...

Vreme la extreme: Două zile de foc, urmate de un duș rece de weekend

Urmează încă două zile toride de vară, care vor anticipa toamna din weekend După furtuni și ploi, temperaturile cresc din nou și vor depăși 30...

Companiile din Ucraina înfruntă criza de forță de muncă: femeile și tinerii, noii eroi ai economiei

Companiile din Ucraina se confruntă cu o criză acută de forță de muncă din cauza războiului cu Rusia, care a provocat pierderi semnificative de...
Ultima oră
Pe aceeași temă