16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportLa Galati, protocolul de colaborare intre PNL-PD si PUR/PC a fost rupt

La Galati, protocolul de colaborare intre PNL-PD si PUR/PC a fost rupt

Protocolul de functionare a coalitiei a fost rupt de Alianta PNL-PD la Galati, dupa ce, la alegerile de vineri dupa-amiaza, pentru desemnarea unui nou vicepresedinte al Consiliului Judetean, in ciuda majoritatii confortabile, s-au inregistrat opt voturi din partea coalitiei pentru… candidatul PSD, Eugen Chebac, in dauna celui al PD, Iulian Arama.

Candidatul PD, Iulian Arama, a obtinut 12 voturi „pentru” si 19 „impotriva”, iar pesedistul Eugen Chebac – 19 „pentru” si 12 „impotriva”. La „abtineri” au fost inregistrate voturile a patru consilieri judeteni. Astfel, PSD a obtinut mandatul de vicepresedinte al CJ Galati, in conditiile in care are numai 11 consilieri.
Pentru liderii Aliantei PNL-PD, rezultatele votului au avut efect paralizant, ei neasteptandu-se la un asemenea deznodamant. Presedintele PNL Galati, secretarul de stat la MAI, Victor Paul Dobre, declara dupa anuntarea rezultatului: „E o lovitura, recunosc”. Purtatorul de cuvant al PSD, Claudiu Branzan, poza si el a surprindere, incercand sa nege existenta vreunei intelegeri politice si lansand, pentru a-i incaiera pe unii cu altii, ideea ca tradarea ar fi venit dinspre liberali si democrati.
Sambata, presedintele PNL Galati, Victor Dobre, si presedintele PD Galati, Mircea Toader, dupa ce si-au revenit din uluire, au anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca a fost luata decizia ruperii protocolului cu oamenii lui Voiculescu si Durbaca: „Protocolul Coalitiei la Galati nu a fost respectat – si nu a fost respectat de Partidul Conservator. Ca urmare, in unanimitate, Comitetul Executiv al PNL Galati a decis sa propuna Aliantei suspendarea protocolului”, a anuntat secretarul de stat Victor Paul Dobre. Vicepresedintele PC, Eugen Durbaca, presedinte al filialei PC Galati si presedinte al CJ Galati, nu crede insa ca se va produce ruptura: „Nu! Nu cade Coalitia la Galati! S-a supus la vot! Acesta este votul democratic, care trebuie respectat! Nu pot sa va raspund mai mult”. Durbaca a refuzat orice alt comentariu, inchizandu-si telefonul pentru a scapa de insistentele presei.
Protocolul dintre PNL, PD si PC a fost incheiat pe 8 iunie 2004, cand cei trei lideri, Victor Dobre (PNL), Mircea Toader (PD) si Eugen Durbaca (PUR/PC), au convenit cateva obiective clare. PNL si PD vor sustine candidatura lui Eugen Durbaca la turul doi de scrutin pentru Primaria Galati impotriva candidatului PSD Dumitru Nicolae, iar PUR/PC urma sa sustina PNL si PD pentru obtinerea unor functii executive: PNL – sa preia presedintia CJ Galati, mandatele de vicepresedinti urmand sa revina PNL si PUR/PC, iar mandatele de viceprimari ai Galatiului – sa revina PNL si PD. Dupa ce a pierdut confruntarea din turul doi, caci, in ciuda eforturilor, electoratul l-a rejectat, Eugen Durbaca nu a mai respectat intelegerea cu PNL si PD, punand alte conditii pentru a nu colabora cu PSD la CJ si CLM Galati. Astfel, prin santaj, Durbaca a obtinut de la PNL mandatul de presedinte CJ, ce ar fi trebuit sa ii revina lui Victor Paul Dobre, iar de la PD, mandatul de viceprimar. Ulterior, Durbaca a obtinut pentru oamenii sai si mai multe functii de conducere ale unor societati din subordinea CJ si CLM, „rezolvandu-si” clientela. Eugen Durbaca nu a ezitat sa isi numeasca „locotenentii” in functii de directori la regii locale, fara sa tina cont de faptul ca acestia nu au studii, oferind in schimb o explicatie lipsita de scrupule: „Eu le-am acordat o sansa!” S-a ajuns la situatia in care Dobre si Toader vizau respectarea celor convenite la nivel de Alianta privind inlocuirea PSD din administratie si preluarea controlului asupra unor institutii locale, iar Durbaca isi vedea linistit intre timp de rezolvarea intereselor clientelei.

Cele mai citite

Rectificare bugetară pozitivă de peste 10 miliarde de lei

Coaliția guvernamentală pregătește bani în plus pentru patru mari domenii Guvernul va aloca mai mulți bani pentru Sănătate, un plus de 11,4 mld lei, ceea...

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni...

WhatsApp pregătește noi update-uri: vei putea menționa contactele la status

WhatsApp își îmbunătățește interfața prin adăugarea unei noi funcționalități pentru actualizările de status, notează presa internațională. WhatsApp pregătește noi update-uri Conform WABetaInfo, noua caracteristică le permite...
Ultima oră
Pe aceeași temă