15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCastro: "Dispozitia mea este excelenta"

Castro: „Dispozitia mea este excelenta”

Pana in seara primei zile de la anuntul oficial despre operatia intestinala suferita de presedintele Fidel Castro, autoritatile de la Havana au tacut malc atat in ceea ce priveste diagnosticul exact, cat si modul in care a decurs interventia chirurgicala, ambele subiecte fiind declarate „secret de stat”.
In cele din urma, responsabilii au realizat ca embargoul informational nu face decat sa incurajeze zvonistica si speculatiile, astfel incat s-au hotarat sa rupa tacerea. Primul care a iesit la rampa a fost presedintele parlamentului cubanez, Ricardo Alarcon, care s-a grabit sa asigure populatia ca „El lider maximo” este departe de a se afla in agonie.

Diagnostic incert

Ulterior, televiziunea publica a difuzat o „proclamatie prezidentiala”, neinsotita insa de imagini ale pacientului in varsta de 80 de ani. In mesaj, Castro a recurs la „inamicul public numarul unu”, SUA, pentru a explica secretomania din jurul bolii sale. „De pe urma eventualelor vesti proaste legate de sanatatea mea nu profita decat dusmanul”. „Comandante en Jefe” a mai precizat ca nu intentioneaza sa cada „in capcana reprezentata de analizele medicale, pentru ca rezultatele acestora pot diferi in decursul aceleiasi zile”. Realizand, intr-un tarziu, gafa comisa – rezultate variabile ale analizelor semnificand un diagnostic incert -, Castro s-a grabit a-i asigura pe cubanezi ca „starea mea este stabila, moralul e bun, iar dispozitia mea este una excelenta”, limitandu-se sa spuna ca operatia a fost mai „complicata” si ca perioada de convalescenta va fi de durata. „Regret ca am dat motive de ingrijorare prietenilor din intreaga lume”, a conchis presedintele, care nu a uitat sa-si indrume poporul „sa munceasca si sa continue lupta”. Dupa citirea proclamatiei, moderatorul tv a dat citire urarilor de insanatosire ale presedintilor venezuelean Hugo Chavez si bolivian Evo Morales.

Raul Ð radicalul invizibil

Autoritatile statului aflate, de-acum, in subordinea temporara a lui Raul Castro Ruz, 75 de ani, au preferat sa ramana, deocamdata, invizibile Ð tactica preferata de fratele mai mic al lui Castro. Pana recent vicepresedinte si ministru al Apararii, Raul Castro este, de altfel, recordman mondial in ceea ce priveste detinerea portofoliului Apararii, preluand acest minister in 1959, odata cu ascensiunea la putere a lui Fidel. Considerat chiar mai radical decat fratele sau, Raul Castro a fost cel care s-a ocupat de „epurarile politice”. Raul a preferat mereu sa actioneze din umbra. Americanii insa isi aduc bine aminte de unul din rarele sale interviuri Ð acordat in 2001, in care Raul recomanda SUA sa faca bine sa incerce o redresare a relatiilor cu Havana cat timp Fidel este in viata, pentru ca, odata ce fratele sau nu va mai fi, „acest lucru va deveni mult mai dificil”.
Pana in prezent, unica incurajare adresata de autoritati populatiei a fost destul de ambigua: Comandantul e bolnav, nu regimul!

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă