16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăInternaționalKamala Harris, prima femeie de culoare din istoria Americii, posibil candidat la...

Kamala Harris, prima femeie de culoare din istoria Americii, posibil candidat la cea mai înaltă funcție

Stop și de la capăt. Ce urmează pentru democrați, într-o cursă care se relansează de la zero

Parlamentarii democrați au spus că se tem că îi va costa nu numai Casa Albă, ci și șansa de a controla oricare dintre camerele Congresului anul viitor, ceea ce i-ar lăsa pe democrați fără o înțelegere semnificativă a puterii la Washington.

Ce se vede acum în tabăra democraților este în contrast cu ceea ce s-a întâmplat în Partidul Republican săptămâna trecută, când membrii s-au unit în jurul lui Trump și al colegului său de candidatură, senatorul american JD Vance.

Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, va deveni prima femeie de culoare din istoria Americii, care va candida la cea mai înaltă funcție.

Trump a declarat duminică pentru CNN că Harris va fi mai ușor de învins decât Biden.

Joe Biden s-a răzgândit în ultimul moment, a spus o sursă sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Președintele le-a spus aliaților că sâmbătă seara, plănuia să rămână în cursă, dar s-a răzgândit duminică după-amiază. Biden și-a anunțat decizia pe rețelele de socializare în câteva minute.

Nu era clar dacă alți democrați de rang înalt o vor contesta pe Harris pentru nominalizarea partidului sau dacă partidul însuși va alege să deschidă calea pentru alte nominalizări.

În acest moment, sondajele de opinie arată că Harris nu are rezultate mai proaste decât Biden, împotriva lui Trump.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos, efectuat în perioada 15-16 iulie, imediat după tentativa de asasinare a lui Trump din 13 iulie, într-o confruntare ipotetică, Harris și Trump au fost la egalitate, cu 44% sprijin fiecare. Trump a condus cu 43% la 41% în același sondaj, deși diferența de 2 puncte procentuale nu a fost semnificativă, având în vedere marja de eroare de 3 puncte a sondajului.

Republicanii Congresului au susținut că Biden ar trebui să demisioneze imediat din funcție, ceea ce ar preda Casa Albă lui Harris.

„Dacă este incapabil să candideze la președinție, cum este el capabil să conducă acum? Adică, mai sunt cinci luni în această administrație. Este o îngrijorare reală și este un pericol pentru țară”, a spus Johnson pentru CNN, duminică, înainte de anunțul lui Biden.

Retragerea lui Biden vine după un val de presiuni publice și private din partea parlamentarilor democrați și a oficialilor de partid pentru a renunța la cursă, după prestațiile șocante din ultima vreme.

Gafele sale de la un summit NATO, invocând numele președintelui rus Vladimir Putin când se referea la președintele ucrainean, Volodimir Zelensky și faptul că a numit-o pe Kamala Harris „vicepreședinte Trump”, au alimentat și mai mult anxietățile.

Mișcarea lui Biden este istorică

Biden este primul președinte în exercițiu care a renunțat la nominalizarea partidului său pentru un nou mandat, de la președintele Lyndon B. Johnson în timpul războiului din Vietnam din martie 1968. Gestul îi lasă înlocuitorului său mai puțin de patru luni pentru a duce o campanie la bun sfârșit.

Dacă Harris va fi nominalizată, mișcarea ar reprezenta un pariu fără precedent al Partidului Democrat: prima sa femeie americană de culoare și asiatică, drept candidat la Casa Albă, într-o țară care a ales un președinte negru și niciodată o femeie președinte în mai mult de două secole.

Biden a fost cel mai bătrân președinte american ales vreodată, când l-a învins pe Trump, în 2020. În timpul acelei campanii, Biden s-a descris ca o punte către următoarea generație de lideri democrați.

Plecarea lui Biden creează un nou contrast puternic, între noul candidat al democraților, Harris, un fost procuror, și Trump, care este cu două decenii mai mare decât ea și se confruntă cu două urmăriri penale restante, legate de încercările sale de a anula rezultatul alegerilor din 2020. El urmează să fie condamnat la New York în septembrie, pentru că a încercat să ascundă o plată în bani către o vedetă porno.

Biden l-a învins pe Trump în 2020 câștigând în principalele state, inclusiv curse strânse din Pennsylvania și Georgia. La nivel național, el l-a învins pe Trump cu peste 7 milioane de voturi, adunând 51,3% din votul popular, față de 46,8% a lui Trump.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Horoscop 23 octombrie 2024. Peștii au nevoie de ajutor

Horoscop 23 octombrie 2024. Află ce ți-au rezervat astrele pentru mijlocul săptămânii și cum poți gestiona situațiile dificile. Horoscop 23 octombrie 2024 Horoscop 23 octombrie 2024....

Ce sunt pariurile virtuale și la ce agenții le poți găsi?

La multe case de pariuri online întâlnim o secțiune în care pariurile plasate sunt stabilite după maxim 4 minute. Este vorba despre pariurile virtuale.  Spre...

Monica Niculescu şi Cristina Bucşa, în sferturile probei de dublu la Tokyo

Perechea româno-spaniolă formată din Monica Niculescu și Cristina Bucșa a reușit să se califice în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul...
Ultima oră
Pe aceeași temă