9 C
București
joi, 17 octombrie 2024
AcasăInternaționalBiden se retrage: Cum se vor reconfigura strategiile electorale?

Biden se retrage: Cum se vor reconfigura strategiile electorale?

Nimeni nu știe prea bine care ar fi procesul unei noi nominalizări, dacă Joe Biden se va retrage

Incertitudinile planează asupra unei eventuale înlocuiri a președintelui Biden în cursa pentru Casa Albă.

Sondajele interne care arată că Harris ar fi cel puțin mai utilă pentru a stimula entuziasmul democraților și pentru a sprijini cursele de vot sunt depășite, notează CNN. Argumentele că ea ar putea rapid să pună cap la cap o campanie, devin tot mai neclare.

Mulți renunță deliberat să vorbească despre ipoteze, deoarece consilierii lui Biden spun că președintele intenționează să revină în campania electorală săptămâna viitoare, odată ce își va reveni după Covid-19.

Au fost democrați impresionați de modul în care vicepreședintele a gestionat aceste săptămâni de criză democratică. Ei susțin că vicepreședintele Kamala Harris a demonstrat că este loială față de Biden, într-o serie de acțiuni de campanie, care vor continua cu o strângere de fonduri pe care o conduce în Provincetown, Massachusetts.

„Cred că trebuie să fie vicepreședintele. Ea face campanie viguroasă și este succesorul natural. Va fi important în scenariul în care președintele nu este cel nominalizat, să ne unim imediat în jurul ei”, a spus un membru al Casei Democrate care a cerut să nu fie numit, pentru a nu fi văzut subcotând președintele.

Politicienii democrați și consilierii de rang înalt din politica națională se tem că declanșarea unui proces deschis la Convenție ar fi o greșeală, prelungind drama partidului.

Dacă principalul candidat ar fi să renunțe la campanie după majoritatea alegerilor preliminare câștigate în partid, delegații individuali ar trebui să aleagă nominalizatul partidului în cadrul Convenției. Acest lucru ar pune în lumina reflectoarelor, problema de nișă a cine sunt acei delegați efectivi. Partidul Democrat a stabilit un termen limită, 22 iunie, pentru ca statele să selecteze cei peste 3.900 de delegați, aproape toți angajați în prezent ai lui Biden.

Pe partea democrată, există și un alt grup de luat în considerare: „superdelegații”,  un grup de aproximativ 700 de înalți lideri de partide și oficiali aleși, care sunt delegați automat la Convenție, în funcție de poziția lor. În conformitate cu regulile normale ale partidului, ei nu pot vota la primul tur de scrutin, dacă ar putea schimba nominalizarea, dar sunt liberi să voteze la buletinele de vot ulterioare. Cu toate acestea, nu este clar cum ar fi aplicate acele reguli, în cazul fără precedent în care Biden ar fi părăsit cursa în acest moment. Numărul de superdelegați se poate schimba și dacă cineva moare sau demisionează. 

Ar fi nevoie de un eveniment drastic, ca un candidat să părăsească cursa, în cele câteva luni dintre Convenția de nominalizare a unui partid din vară și alegerile generale din noiembrie.

În vremurile moderne, conform CRS, democratul candidat pentru vicepreședinte în 1972, senatorul Thomas Eagleton, a fost forțat să se retragă după Convenție, după ce s-a descoperit că a fost tratat pentru o boală mintală.   

Elaine Kamarck, membru senior la Brookings Institution a declarat că nu este prea târziu să fie înlocuit Biden. Din punct de vedere legal, conform regulilor partidului, el ar putea fi înlocuit oricând, până la apelul nominal la Convenție. Din punct de vedere politic, este foarte greu să-l înlocuiești, pentru că, exceptând vicepreședintele său, niciuna dintre eventualele persoane vehiculate, nu s-ar ridica la notorietate națională. “Iar capacitatea lor de a vorbi cu delegații din Alabama, precum și cu delegații din Maine, precum și cu delegații din Utah este foarte trunchiată. Și nu au timp să o dezvolte. Pur și simplu rămânem fără timp”.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

1.000.000 de euro a câștigat un proxenet de pe urma exploatării sexuale a unei singure femei

Un proxenet din județul Gorj a reușit să câștige un milion de euro de pe urma exploatării sexuale în Marea Britanie a unei singure...

Câțiva zeci de urmași ai românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 au protestat în fața Prefecturii Satu Mare

Circa 50 de urmaşi ai românilor expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940 - prin care România a fost nevoită să cedeze...

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, îndeamnă statele UE să susțină „Planul de victorie” al Ucrainei

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile...
Ultima oră
Pe aceeași temă