7 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialComemorare a 1.020 de militari cazuti in luptele de la Prut

Comemorare a 1.020 de militari cazuti in luptele de la Prut

Dupa 65 de ani, Regele Mihai a pasit din nou pe pamantul Basarabiei, pentru a participa, alaturi de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, la inaugurarea Cimitirului de Onoare de la Tiganca, unde se afla mormintele a 1.020 de militari romani.

Un cimitir militar rascolit cu buldozerele

In prima jumatate a lunii iulie 1941, imediat dupa trecerea Prutului, trupele romane au dat lupte grele, aceste batalii fiind comparabile cu cele purtate de armata romana la Cotul Donului, Odessa, in Caucaz sau in Crimeea. In total, in luptele purtate pe teritoriul dintre Prut si Nistru au murit 4.271 militari romani, peste 2.300 dintre acestia pierzandu-si viata in luptele pentru cucerirea aliniamentului Cania-Stoienesti-Tiganca. Luptele cele mai inversunate s-au dat pentru cucerirea capului de pod de la Tiganca, localitate situata la 3 km la est de Prut, vizavi de Falciu. In urma acestor batalii, in zona au fost amenajate peste 25 de cimitire de campanie, precum cele de la Cania, cu 938 de morti, sau cel de la Dealul Epureni – Tiganca, cu 1.020 de morti, in memoria carora, in toamna lui 1941, a fost instalata o troita.
In vara anului 1944, dupa ce teatrul de operatiuni a fost mutat la vest de Prut, sovieticii au inceput demolarea tuturor cimitirelor si insemnelor comemorative de razboi amenajate in intregul spatiu in care armata romana a luptat in timpul Campaniei din Est.
La Tiganca, cimitirul a fost rascolit chiar si cu buldozerele, multe oseminte fiind scoase la suprafata si purtate de suvoaie in toata valea. Pe data de 9 iunie 2005, de Ziua Eroilor, Oficiul National pentru Cultul Eroilor a lansat proiectul reconstructiei unui veritabil memorial la Tiganca, pentru care a fost alocata suma de 3 miliarde.

Memorialul

Cimitirul de Onoare de la Tiganca a fost inaugurat in prezenta Regelui Mihai, a printului Radu de Hohenzolern si a ministrului Apararii Teodor Atanasiu. Cu acest prilej, Regele Mihai a pasit din nou pe pamantul dintre Prut si Nistru, dupa 65 de ani de absenta fiind intampinat de mii de basarabeni. La eveniment a participat si IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, caruia ministrul Apararii i-a multumit pentru sprijinul acordat la reabilitarea cimitirului de la Tiganca, iar din partea BOR a fost prezent PS dr. Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. Au mai participat generalul Sergiu Medar de la Presedintie, consilieri ai premierului Calin Popescu Tariceanu si reprezentanti ai Oficiului National pentru Cultul Eroilor, din partea oficialitatilor din Republica Moldova fiind prezenti deputatul Iurie Rosca, Valeriu Turcanu, adjunct al ministrului Culturii si Turismului si adjunctul sefului Statului Major General al Armatei din Republica Moldova. „Am fost impreuna cu Majestatea Sa Regele Mihai, au participat si autoritati ale statului moldovean, momentul fiind o reusita. In urma cu cativa ani, acolo era doar o cruce amarata pe un deal, acum este un monument care cinsteste cum se cuvine memoria celor care au cazut acolo. A fost realizat un monument in care toti cei 1.020 militari au cruci, toti cei opt sute si ceva ale caror nume se cunosc, dar sunt cruci si pentru cei necunoscuti. Este primul mare cimitir in care ne comemoram eroii pe teritoriul Republicii Moldova. Mai avem asemenea cimitire si in Cehia, in Slovacia si in Ungaria”, ne-a declarat ministrul Apararii. Dupa ce s-a inchinat la troita din Cimitirul de Onoare, Regele Mihai a declarat: „Este o ceremonie foarte adanca, emotionanta pentru mine. Nu am mai calcat pe acest pamant din 1941, iar asta ma rascoleste. Vreau sa le multumesc autoritatilor pentru cele facute in acest cimitir. Nu este deloc prea devreme sa se recunoasca anumite lucruri din trecut, dar care au impact moral”.

Cele mai citite

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

CCR dă un ghiont României spre haos

România traversează un moment tensionat pe scena politică, amplificat de o decizie recentă a Curții Constituționale (CCR), care a hotărât renumărarea tuturor voturilor,...

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă