4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInternaționalRomânia, magnet pentru studenții la medicină din întreaga lume, titrează The Economist

România, magnet pentru studenții la medicină din întreaga lume, titrează The Economist

Publicația The Economist a scris un articol interesant despre România, titrând: România, magnet pentru studenții la medicină din întreaga lume.

România, magnet pentru studenții la medicină din întreaga lume

După ce a întâmpinat dificultăți în a obține un loc la un curs de medicină în Franța, Louise Louvet a urmat cu reticență sfatul unui prieten: să ofere o șansă României, începe articolul.

Am crezut că nu există nicio șansă să mă mut acolo,

spune ea, acum studentă în anul al șaselea la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.

O vizită în campus i-a schimbat rapid părerea. Mulțimea de studenți internaționali și accentul pus de școală pe îngrijirea practică și predare au oferit un contrast binevenit față de învățarea monotonă pe care o experimentase în Franța.

Cazul lui Louise nu este deloc neobișnuit. România produce un număr impresionant de medici în fiecare an.

În 2021, țara avea aproximativ 26 de absolvenți de medicină la 100.000 de locuitori: mai mult decât în aproape orice altă țară din OECD, un club format din 38 de economii în mare parte bogate.

Printre acești noi absolvenți, studenții internaționali încep să-i depășească pe cei locali. Datele din OECD arată că, în timp ce numărul locurilor disponibile pentru cursurile de medicină în România a crescut cu 17% între 2011 și 2019, locurile pentru cursurile de medicină în limbi străine au crescut cu 75%.

Aproape o treime dintre programele de medicină din România sunt acum predate fie în franceză, fie în engleză.

În 2020, ultimul an pentru care datele guvernamentale sunt disponibile public, aproximativ 12.000 de studenți străini studiau pentru diplome de medicină, stomatologie sau farmacologie.

Cerințele de admitere în România la medicină

Cerințele de admitere în România sunt mai puțin stricte: universitățile cer adesea o diplomă de liceu și unele au renunțat la examenele de admitere extenuante.

Recunoașterea diplomelor la nivelul UE înseamnă că studenții pot teoretic să-și practice meseria acasă după absolvire.

Taxele de școlarizare și costurile de trai scăzute pot fi, de asemenea, un avantaj.

Taxele anuale de școlarizare în România variază între 3.000 și 8.500 de euro. În contrast, în Marea Britanie, studenții trebuie să plătească anual 9.250 de lire sterline (11.000 de euro).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă