Este incalificabila modalitatea aleasa de TVR de a organiza o emisiune (cu pretins caracter de reparatie morala) care-i readuce in prim-plan doar pe autorii represiunii salbatice asupra manifestantilor pasnici din Piata Universitatii.
In mascarada de proces moral al unei emisiuni in direct si la o ora de varf, in 31 mai 2005, cu acelasi spirit de „impartialitate” al anului 1990, TVR i-a citat doar pe Calai. Pentru Victime s-a respectat si acum consemnul sa zaca in continuare „in suc propriu”.
Realizatorilor emisiunii respective le era rusine sau frica de studentii anilor 90 ori de punctul de vedere al manifestantilor? Au auzit vreodata de Liga Studentilor, Asociatia Studentilor Arhitecti, Asociatia 21 Decembrie, de Asociatia Dialog 21 – Piatra-Neamt, de ceilalti care s-au solidarizat? Au contactat aceste persoane juridice?
Trebuiau scosi de la naftalina conducatorii represiunii?
Chiar daca dau impresia ca nu mai sunt in prim-planul politicii, conducatorii represiunii nu sunt totusi alaturi de Miron Cozma – de aceea isi clamau ei linistea launtrica in emisiune?
La TVR ei sunt invitati ca sa faca apologia infractiunii? Nu stiu redactorii TVR de asasinatele comise pe 13 iunie 1990? Nu stiau ce s-a intamplat pe 14 iunie… in zilele urmatoare…
Cu obiectivitatea demna de subjugarea sub Decretul 473, TeVeReLe-ul se prezinta in secolul XXI, in pragul aderarii la Uniunea Europeana, etalandu-si sechelele posttraumatice in direct si la o ora de varf – traumatismul sau major fiind determinat de evenimentele din Decembrie 89, de Piata Universitatii etc.
Incapacitatea de adaptare la o societate democratica este clara: TVR a fost, este si ramane televiziunea obedienta de stat. NU poate sa fie Televiziune publica! Are emotii doar cand se schimba stapanii.
E timpul eliberarii TVR de sub cenzura. Astazi, cand nu mai exista nici Decretul 473, nici teroarea Securitatii, nici a activistilor de partid, ci numai mustrarea de constiinta a datoriei neimplinite fata de semeni si fata de lege a unor redactori si diriguitori poate sa-i mai tina complici cu sistemul represiv si de politie politica. Acestia din urma se pot abtine si pot lasa loc celor nepatati, pentru care deontologia profesionala inseamna cu adevarat ceva.
Daca aceasta retea rezistenta la reforma nu intelege ca timpul ei a apus, atunci prin vointa publica vor trebui desfiintate institutiile incapabile de reforma si reinfiintate cu reguli in respectul fata de lege (adica fata de dreptul cetateanului la o informare corecta) si fata de Adevar, si cu oameni integri, nu care s-au catarat in structuri prin felurite trucuri pentru a-si dobandi sau mentine privilegii.
Asteptam cu interes reactia redactorilor din TVR care nu se simt obedienti.
Antonie Popescu
Membru senior al Ligii Studentilor
Fost membru al Consiliului Consultativ al TVR din 1997