15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalVerdict șocant în Rusia: Reporterul american Gershkovich, condamnat la 16 ani de...

Verdict șocant în Rusia: Reporterul american Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare

Este primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia, de la Războiul Rece

Un tribunal rus l-a găsit, vineri, vinovat de spionaj pe reporterul american Evan Gershkovich și l-a condamnat la 16 ani de închisoare, într-o colonie penală de maximă securitate într-o mișcare pe care angajatorul său, Wall Street Journal, a numit-o „o condamnare falsă și rușinoasă”.

Gershkovich, un american de 32 de ani care a spus că acuzațiile împotriva lui sunt false, a fost judecat luna trecută în orașul Ekaterinburg. A fost primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia, de la Războiul Rece.

Videoclipul audierii difuzat de instanță, îl arată pe Gershkovich într-o cușcă de sticlă a unei săli de judecată, ascultând verdictul citit rapid, timp de aproape patru minute, scrie Reuters.

Întrebat de judecător dacă are întrebări, reporterul a răspuns „Nu” în rusă.

Judecătorul, Andrei Mineyev, a declarat că timpul pe care Gershkovich l-a petrecut deja în detenție, de la arestarea sa, cu aproape 16 luni în urmă, va conta pentru pedeapsa de 16 ani. Tribunalul a decis distrugerea telefonului său mobil și a carnetului cu notițe al reporterului.

 „Această condamnare rușinoasă, falsă, vine după ce Evan a petrecut 478 de zile în închisoare, deținut pe nedrept, departe de familia și prietenii săi, împiedicat să raporteze, totul pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”, a transmis Wall Street Journal  într-un comunicat.

„Vom continua să facem presiuni pentru eliberarea lui Evan și pentru a-i întreține familia. Jurnalismul nu este o crimă și nu ne vom opri, până nu va fi eliberat. Acest lucru trebuie să se termine acum”, se mai arată în comunicatul ziarului la care lucra reporterul.

Procurorii ruși au susținut că Gerșkovici a adunat informații secrete la ordinele Agenției Centrale de Informații din SUA, despre o companie din regiunea Sverdlovsk care produce tancuri pentru războiul din Ucraina..

Ofițerii serviciului de securitate FSB l-au arestat pe 29 martie 2023, la un restaurant din Ekaterinburg, la 900 de mile (1.400 km) est de Moscova. De atunci a fost deținut în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Casa Albă și Departamentul de Stat nu au făcut niciun comentariu, deocamdată.

Apărarea are la dispoziție 15 zile pentru a face recurs.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă