21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieAutoDoi giganți auto vor să investească în Serbia într-o fabrică de baterii...

Doi giganți auto vor să investească în Serbia într-o fabrică de baterii pentru mașini electrice

Mercedes-Benz și Stellantis intenționează să urmeze exemplul investiției de 2,4 miliarde de dolari a Rio Tinto Group în mina din Serbia, prin dezvoltarea procesării litiului și a producției de baterii pentru vehicule electrice, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Cei doi giganți auto sunt deja parteneri într-o societate mixtă de baterii, astfel că nu ar fi la prima colaborare de acest gen. Discuțiile reprezintă un pas important în relansarea proiectului, care a fost blocat în urmă cu doi ani de Serbia din cauza protestelor locale.

Guvernul sârb a cerut dezvoltarea unei industrii mai largi a litiului, nu doar exportul materiei prime, pentru a susține proiectul Jadar.

Uniunea Europeană depinde în totalitate de importurile de materii prime necesare pentru fabricarea bateriilor și urmărește dezvoltarea unui lanț de aprovizionare propriu pentru vehicule electrice, pentru a reduce dependența de importurile din Asia.

Totuși, tranziția ezitantă către vehiculele electrice a dus la amânarea mai multor proiecte, inclusiv cele ale Mercedes și Stellantis, care au pus în așteptare două dintre cele trei fabrici de baterii planificate în Europa, cu un cost total de 7 miliarde de euro, din cauza scăderii cererii pentru vehicule.

China domină industria litiului

Serbia va semna vineri un acord-cadru cu UE privind materiile prime, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Pactul inițial prevede înființarea unei industrii de prelucrare și fabricarea de baterii, asigurând că materialele și vehiculele electrice produse se vor califica pentru vânzare în UE fără taxe.

Directori ai celor două companii auto vor fi prezenți în Serbia vineri, în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz, și ar putea semna scrisori de intenție pentru dezvoltarea industriei litiului în Serbia.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Piața IT din România încetinește: Angajările scad și salariile încep să se stabilizeze

Piața locală de IT a început să își piardă ritmul de creștere, cu o scădere semnificativă a numărului de angajați în companiile de top,...

Inteligența artificială și automatizarea transformă diverse domenii, dar contabilii rămân esențiali, potrivit unui expert ASE

Tehnologiile emergente, precum inteligența artificială, roboții și softurile complexe, pătrund rapid în tot mai multe sectoare de activitate. Dacă în unele cazuri, acestea eficientizează...

Care sunt cele mai căutate locuri de muncă în România și ce oferte au angajatorii în prezent

Piața muncii din România a înregistrat un interes ridicat pentru locurile de muncă din sectorul transporturilor, în special pentru șoferii de categorie B, șoferii...
Ultima oră
Pe aceeași temă