Pentru prima dată din 2022, băncile din zona euro au raportat o creștere cererii pentru credite de consum şi împrumuturi ipotecare.
Potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene (BCE), preluat și de Bloomberg şi Reuters, datele arată că în zona euro, cererea de credite a evoluat, pentru prima dată din 2022.
În raport, se mai arată că, în trimestrul doi din 2024, a continuat să scadă cererea de credite din partea companiilor din zona euro, fiind divergențe considerabile în regiune. În Spania și Germania, cererea a crescut comparativ cu Franța Italia, unde a scăzut.
„Dobânzile ridicate şi investiţiile fixe mai scăzute au continuat să exercite presiuni asupra cererii de credite din partea companiilor. În acelaşi timp, îmbunătăţirea perspectivelor pe piaţa locuinţelor şi a încrederii consumatorilor sprijină cererea din partea gospodăriilor”, precizează BCE.
Aceste date sunt un instrument important pentru oficialii BCE, care vor să ştie cât de repede pot reduce din nou dobânzile. Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din această săptămână BCE să nu modifice politica monetară, dar să reducă din nou dobânzile în septembrie.
Se preconizează o creștere a împrumuturilor de toate felurile, în trimestrul trei din 2024. În plus, standardele de creditare „nu s-au modificat foarte mult”. În timp ce ele au devenit uşor mai stricte pentru companii, s-au atenuat pentru gospodării, a indicat BCE. Instituţia a adăugat: „Toleranţa la risc a băncilor reprezintă motorul principal al înăspririi standardelor de creditare pentru firme. Concurenţa a contribuit la o atenuare a standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare”.
În plus, băncile se aşteaptă în trimestrul trei din 2024 la o înăsprire moderată a standardelor de creditare pentru firme şi la menţinerea celor pentru gospodării.