18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalFundaศ›ia Ford respinge acuzaศ›iile cฤƒ ar sprijini โ€žanarhiaโ€ din Kenya

Fundaศ›ia Ford respinge acuzaศ›iile cฤƒ ar sprijini โ€žanarhiaโ€ din Kenya

Fundaศ›ia Ford, cu sediul รฎn SUA, a respins marศ›i acuzaศ›iile preศ™edintelui kenyan William Ruto cฤƒ ar sponsoriza โ€žanarhiaโ€ ศ™i finanศ›a protestele anti-guvernamentale mortale, informeazฤƒ AFP.

Puterea economicฤƒ a Africii de Est a fost aruncatฤƒ รฎn haos politic din cauza demonstraศ›iilor care au รฎnceput ca mitinguri paศ™nice conduse de tinerii din generaศ›ia Z din Kenya รฎmpotriva propunerilor de majorare a taxelor. Manifestaศ›iile s-au transformat รฎnsฤƒ รฎntr-o campanie mai amplฤƒ รฎmpotriva lui Ruto ศ™i a administraศ›iei sale.

De la รฎnceputul protestelor, รฎn urmฤƒ cu o lunฤƒ, zeci de oameni au fost uciศ™i, cea mai sรขngeroasฤƒ zi fiind pe 25 iunie, cรขnd mulศ›imi furioase au luat cu asalt parlamentul, iar poliศ›ia a tras cu gloanศ›e reale asupra protestatarilor, noteazฤƒ AFP.

Ruto a criticat Fundaศ›ia Ford luni, spunรขnd รฎn faศ›a unei mulศ›imi mari:

Banii pe care รฎi dau pentru a sponsoriza violenศ›a, cum vor beneficia ei de aceศ™tia? Dacฤƒ vor sฤƒ sponsorizeze violenศ›a รฎn Kenya, dacฤƒ vor sฤƒ sponsorizeze anarhia, รฎi vom chema ศ™i le vom spune cฤƒ fie se conformeazฤƒ, fie pleacฤƒ.

Reacศ›ia Fundaศ›iei Ford

Fundaศ›ia Ford a reacศ›ionat marศ›i รฎntr-o declaraศ›ie, spunรขnd:

Nu finanศ›ฤƒm ศ™i nu sponsorizฤƒm protestele recente รฎmpotriva proiectului de lege financiarฤƒ.

Organizaศ›ia, care a distribuit granturi grupurilor civice ศ™i de drepturi รฎn ศ›arฤƒ timp de decenii, a menศ›inut o โ€žpoliticฤƒ strict nepartizanฤƒ pentru toate finanศ›ฤƒrile noastreโ€.

De asemenea, Fundaศ›ia Ford a subliniat cฤƒ susศ›ine drepturile kenyenilor la acศ›iuni paศ™nice, dar โ€žrepudiem orice acศ›iuni sau discursuri care sunt pline de urฤƒ sau care susศ›in violenศ›a รฎmpotriva oricฤƒrei instituศ›ii, persoane sau comunitฤƒศ›iโ€.

Organizaศ›ia, รฎnfiinศ›atฤƒ รฎn 1936 de Edsel Ford, fiul fondatorului companiei Ford Motor, Henry Ford, opereazฤƒ la nivel mondial ศ™i are ca scop promovarea justiศ›iei sociale ศ™i a valorilor democratice.

Ruto, care se confruntฤƒ cu cea mai gravฤƒ crizฤƒ din mandatul sฤƒu de aproape doi ani, a acuzat anterior elemente strฤƒine neidentificate cฤƒ ar fi provocat tulburฤƒri รฎn timpul demonstraศ›iilor.

Protestele de stradฤƒ s-au redus recent, dar activiศ™tii au cerut acศ›iuni noi marศ›i.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen sฤƒrbฤƒtoreศ™te 120 de ani de existenศ›ฤƒ cu un echipament special!

Bayer Leverkusen marcheazฤƒ รฎmplinirea a 120 de ani de existenศ›ฤƒ printr-un echipament de joc inedit, pe care echipa รฎl va purta รฎn meciul din...

Preศ›urile apartamentelor au crescut cu 15% รฎn septembrie. Oraศ™ul cu cele mai mari scumpiri

Preศ›urile apartamentelor, atรขt noi cรขt ศ™i vechi, au crescut cu 15% รฎn septembrie 2024, comparativ cu aceeaศ™i lunฤƒ din anul precedent, potrivit datelor de...

Gigi Becali a prins curaj dupฤƒ victoria FCSB-ului cu PAOK! „Pe toate planurile suntem mai puternici”

Dupฤƒ victoria cu 1-0 รฎn faศ›a celor de la PAOK, Gigi Becali a dezvฤƒluit cฤƒ Mihai Stoica i-a transmis cฤƒ, dacฤƒ Daniel Bรฎrligea ar...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ