Donald Trump aproape că a devenit victima unei violențe extreme în viața politică americană, la reproducerea căreia a contribuit el însuși, cel puțin așa cum îl acuză adversarii săi.
Donald Trump nu uită niciodată că este candidat și trebuie să câștige alegerile. Chiar dacă tocmai a fost salvat, literalmente întâmplător, de la moarte sigură. Dacă glonțul de 5,56 de la un pistol semiautomatic AP-15 nu s-ar fi deplasat ușor, rana la cap ar fi fost fatală. Dar Trump a scăpat și s-a grăbit imediat să-și trimită mesajul alegătorilor, ridicând pumnul și spunând „Luptă!”
Cu siguranță, pentru America, tentativa de asasinare a fost un mare șoc. Să nu uităm că, ultima dată când un președinte a fost amenințat cu o tentativă de asasinat era în 1981, iar cel vizat a fost Ronald Reagan. De altfel, Donald Trump este al treilea președinte american, rănit într-o tentativă de asasinat, într-o țară care a avut, în total, patru președinți, asasinați în timpul mandatelor.
Dar memoria istoriei deschide pagina la anul 1968, cu 56 de ani în urmă, la una dintre cele mai tulburi perioade din istoria politică americană. Atunci, SUA au avut ultimul asasinat al unui candidat la președinție, Robert Kennedy (la 5 ani de la asasinarea fratelui său), dar și asasinarea celui mai important lider al mișcării pentru drepturile civile, dr. Martin Luther King.
Din nou, într-o perioadă de mari opoziții, cu revolte împotriva războiului din Vietnam, cu radicalizarea mișcării studenților, cu proteste pentru drepturi civile, toate intrau în conflict cu nucleul modului în care sistemul politic american gestiona Războiul Rece.
Problema nu este, însă, legată doar de istoria violenței politice din SUA, ci și de prezentul acesteia. Trump și Biden au contribuit într-un fel la asta. Republicanii îi vor acuza acum pe democrați de retorică incendiară și demonizare a lui Trump, care a înarmat, efectiv, mâna ucigașului său. Dar, tot Trump a fost cel care a contestat rezultatul alegerilor din noiembrie 2020, incitându-și adepții la violență, într-unul dintre cele mai traumatizante momente pentru o țară – superputere a planetei.
Polarizarea violenței este confirmată, așa cum amintește și New York Times, de un sondaj recent în care, 10% dintre respondenți sunt convinși că utilizarea violenței este justificată, pentru a preveni revenirea lui Trump la Casa Albă.
De fapt, America se confruntă din nou cu proprii demoni. O țară inegală și profund divizată, cu multe și intense contraste sociale. O țară violentă, de la felul în care se comportă poliția, până la percepția mortală a deținerii de arme, ca drept inalienabil. Mai e ceva, pe care istoricul american Richard Hofstadter îl numește „rezonanța perenă a conspirației în dezbaterile politice din SUA”.
Prin urmare, la întrebarea cine se află în spatele tentativei de asasinat, răspunsul poate fi ascuns foarte bine în psihologia publicului american, chiar și în mulțime, din cauza intereselor ilegitime și a teoriilor mai înverșunate despre Illuminati și alte conspirații conexe.
O țară într-un permanent război cu ea însăși. Un război care l-ar avea drept victimă pe Donald Trump. Dar, un război care va continua, indiferent cine va fi următorul președinte.
După această tentativă de asasinat, experimentați analiști politici spun că alegerile din SUA s-au încheiat deja, iar Trump se află în pragul Casei Albe, scăpat de moarte și de glonț.
Dublu norocos la final.