4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSănătateTop alimente ultraprocesate. Ce chipsuri au mai puțini aditivi

Top alimente ultraprocesate. Ce chipsuri au mai puțini aditivi

Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au suferit modificări extensive prin adăugarea de ingrediente artificiale, conservanți, arome și coloranți, pentru a prelungi termenul de valabilitate și a îmbunătăți gustul.

Acestea includ produse precum chipsurile, sucurile carbogazoase, biscuiții și mezelurile.

Consumul excesiv de alimente ultraprocesate este asociat cu riscuri crescute pentru sănătate, inclusiv obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, datorită conținutului ridicat de zahăr, grăsimi saturate și sare.

Cu toate acestea, există și o veste bună. Unele chipsuri au mai puțin aditivi și le-ai putea consuma, uneori.

Top alimente ultraprocesate

Rob Hobson, nutriționist autorizat și autor al cărții „Unprocess Your Life”, a dat exemple de câteva junk food-uri pe care le-a remarcat ca fiind deosebit de grave, potrivit NYPost.

Cereale de mic dejun zaharoase

Cerealele zaharoase pentru micul dejun, în special cerealele zaharoase cu ciocolată, sunt „mai mult ca o budincă” și nu sunt ceva cu care ar trebui să vă începeți ziua, a spus Hobson.

Mezelurile

Carnea procesată are o reputație proastă de mulți ani.

În timp ce alimente precum șunca, crenvurștii, carnea de vită și salamul pot fi o sursă bună de proteine și parte a unei diete echilibrate, consumul excesiv poate face mai mult rău decât bine.

De fapt, consumul unei cantități mari de carne roșie și prelucrată crește riscul de cancer intestinal (colorectal), conform NHS.

Chipsurile

Nu este nevoie să elimini complet chipsurile din dietă, dar poți alege chipsuri mai simple, cele cu sare au în general mai puțini aditivi, potențiatori de aromă și emulgatori.

Felii de brânză procesată

Laptele și produsele lactate sunt surse bune de calciu și proteine, iar în timp ce brânza procesată conține totuși calciu, acestea sunt „încărcate cu emulgatori utilizați pentru a le da textura dorită”.

Sucuri

Este în regulă să consumi o băutură acidulată ocazional, dar Hobson a spus că, dacă bei una în fiecare zi, ar fi mai bine să o înlocuiești cu o opțiune mai sănătoasă, deoarece acestea pot afecta bacteriile intestinale și pot duce la toleranță la glucoză.

Produse de patiserie preambalate

Prăjiturile, brioșele și alte deserturi preambalate au un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr, iar listele lor lungi de ingrediente contribuie la durata lor mare de valabilitate și, bineînțeles, la grăsimea depusă pe abdomenul tău.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă