15.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăLifestyleDouă „ploi de stele”, vizibile pe cer în aceeași seară. Când are...

Două „ploi de stele”, vizibile pe cer în aceeași seară. Când are loc spectacolul unic

Pasionații de astronomie și cei care apreciază frumusețea cerului nocturn vor avea ocazia rară de a asista la două ploi de meteoriți în aceeași seară. Fenomenele Delta Aquaride și Alpha Capricornide vor ilumina bolta cerească pe 30 iulie, oferind un spectacol de neuitat.

Cele două ploi de meteoriți vor fi cel mai vizibile din emisfera sudică, dar și cei aflați la latitudini sudice în emisfera nordică vor putea fi martori ai evenimentului. Delta Aquaride, cea mai spectaculoasă dintre cele două, va atinge apogeul cu o rată de până la 25 de meteori pe oră. Această ploaie este cunoscută pentru strălucirea sa, meteorii provenind din cometa 96P Machholz.

Pe măsură ce meteorii traversează cerul, în 5-10% din cazuri se poate observa pentru câteva secunde o dâră luminoasă de gaz.

Mai târziu, în aceeași noapte, meteoriții din ploaia Alpha Capricornid vor deveni vizibili, deși într-un număr mai mic și mai greu de observat comparativ cu Delta Aquaride.

Cum să te bucuri de spectacolul nocturn

Experții recomandă celor care doresc să se bucure de acest spectacol să se îndepărteze de zonele cu poluare luminoasă și să permită ochilor să se adapteze la întuneric pentru aproximativ 20-30 de minute, evitând utilizarea telefoanelor mobile.

Alegerea unui loc potrivit și răbdarea vor fi esențiale pentru a aprecia pe deplin aceste fenomene astrale rare. Această noapte dublă de stele căzătoare promite să fie un eveniment memorabil,

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Barajul de la Bozia, Fălciu, parțial afectat de viitură în zona Cârja

ISU Vaslui anunță că nu a fost informat în mod oficial despre nici un baraj rupt ISU Vaslui a anunţat, luni, că, din cauza precipitaţiilor...

250 de containere pentru cazarea sinistraților din județele Galați și Vaslui

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, la Digi 24, că în județele Galați și Vaslui, afectate de inundații,...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...
Ultima oră
Pe aceeași temă