17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSănătateDescoperire revoluționară: Celulele adipoase pot fi convertite în surse de energie

Descoperire revoluționară: Celulele adipoase pot fi convertite în surse de energie

O echipă de cercetători descoperă cum să transforme grăsimea în energie

Această descoperire ar putea schimba fundamental modul în care ne gestionăm greutatea și sănătatea metabolică.

Mai mulți cercetători americani de la Universitatea din California, San Francisco  au găsit un mecanism prin care celulele adipoase pot fi transformate din depozite, în generatoare de energie.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Clinical Investigation și deschide calea pentru viitoare terapii împotriva obezității.

Experimentele au fost făcute pe culturi de celule umane și șoareci modificați genetic. Echipa medicului Brian Feldman și a biologului molecular Liang Li a reușit să transforme țesutul adipos alb (WAT), responsabil de retenția pe termen lung a lipidelor, în țesut adipos brun (BAT), capabil să ardă calorii. Grăsimea albă este principalul nostru rezervor de energie, care stochează lipide sub piele și în jurul organelor interne. Grăsimea brună generează căldură în organism și o regăsim din plin la nou-născuți și la mamiferele care hibernează.

În experimentele lor, cercetătorii au utilizat un compus care stimulează țesutul brun să genereze căldură. Celulele trec, astfel, de la depozitare la ardere, o reacție similară în corpul uman, ca aceea când administrăm medicamente. Folosind celulele adipoase pentru arderea rezervelor de grăsime, reducem efectele secundare ale unor tratamente.

Descoperirea ar putea schimba modul în care abordăm remediile pentru obezitate și alte afecțiuni legate de acumularea de grăsime.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă