21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒGeoanฤƒ: Summitul istoric al NATO va pune accent asupra regiunii Mฤƒrii Negre...

Geoanฤƒ: Summitul istoric al NATO va pune accent asupra regiunii Mฤƒrii Negre ศ™i a Balcanilor de Vest

Reuniunea la nivel รฎnalt a Alianลฃei Nord-Atlantice (NATO) care รฎncepe marลฃi la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, este un summit istoric ลŸi va pune accent deosebit asupra regiunii Mฤƒrii Negre ลŸi pe zona Balcanilor de Vest, a declarat, luni searฤƒ, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoanฤƒ.

„Sฤƒrbฤƒtorim 75 de ani de la รฎnfiinลฃarea alianลฃei noastre, o alianลฃฤƒ care a asigurat ลฃฤƒrilor membre รฎn trecut, รฎn prezent ลŸi รฎn viitor pace, stabilitate, securitate. Este consideratฤƒ, pe bunฤƒ dreptate, cea mai importantฤƒ ลŸi de succes alianลฃฤƒ din istoria umanitฤƒลฃii. Deci, o aniversare istoricฤƒ, dar ลŸi un moment istoric de o complexitate fฤƒrฤƒ precedent. รŽntr-adevฤƒr, securitatea Europei este zdruncinatฤƒ de rฤƒzboiul Rusiei รฎmpotriva Ucrainei, รฎn Orientul Mijlociu situaลฃia rฤƒmรขne foarte complicatฤƒ, รฎn zona Asia-Pacific lucrurile nu sunt nici acolo atรขt de liniลŸtite pe cรขnd ne-am dori. E un moment de mare transformare ลŸi acest summit de la Washington, unde liderii noลŸtri se vor รฎntรขlni pentru a lua decizii cu adevฤƒrat istorice, รฎncearcฤƒ sฤƒ rฤƒspundฤƒ provocฤƒrilor, aลŸa cum am fฤƒcut-o de-a lungul istoriei. Unul – apฤƒrare ลŸi descurajare pe fiecare centimetru pฤƒtrat din teritoriul aliat, inclusiv pe Flancul estic, inclusiv la noi, รฎn Romรขnia. Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagrฤƒ, pentru zona Balcanilor de Vest, รฎn general, pe ceea ce รฎnseamnฤƒ provocฤƒrile pe care agresivitatea Federaลฃiei Ruse ni le aduce ลŸi ni le va aduce รฎn continuare”, a afirmat Mircea Geoanฤƒ la Antena 3.

Alte teme care vor fi abordate, potrivit secretarului general adjunct al NATO, sunt producลฃia de apฤƒrare ลŸi utilizarea „cu cap” a fondurilor รฎn aceste sens.

„Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armatฤƒ puternicฤƒ, avem nevoie de securitate naลฃionalฤƒ ลŸi colectivฤƒ, de primฤƒ calitate. Vom discuta ลŸi despre ceea ce รฎnseamnฤƒ asta pentru renaลŸterea industriei de apฤƒrare รฎn Europa ลŸi, sper eu, ลŸi รฎn ลฃara noastrฤƒ, รฎn Romรขnia, pentru cฤƒ avem potenลฃial ingineresc, potenลฃial de locuri de muncฤƒ bine plฤƒtite ลŸi e bine sฤƒ fim pregฤƒtiลฃi ลŸi pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a adฤƒugat el.

Situaศ›ia din Ucraina ศ™i din Republica Moldova este pe agenda summitului

Sprijinul pentru Ucraina, susลฃinerea Republicii Moldova, „care este sub un asalt extrem de vicios de naturฤƒ hibridฤƒ din partea Federaลฃiei Ruse”, modul รฎn care ลฃฤƒrile NATO vor putea contracara agresivitatea Federaลฃiei Ruse sunt alte subiecte de discuลฃie.

„Rusia nu are potenลฃialul ลŸi nici intenลฃia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea ลŸi interferarea รฎn alegerile noastre, atacuri รฎmpotriva infrastructurilor critice ale alianลฃei noastre, deci, o zonฤƒ de maximฤƒ atenลฃie la adresa agresivitฤƒลฃii crescรขnde a Federaลฃie Ruse”, a evidenลฃiat oficialul NATO.

Mircea Geoanฤƒ a subliniat cฤƒ de modul รฎn care se va termina rฤƒzboiul din Ucraina va depinde felul รฎn care securitatea europeanฤƒ ลŸi securitatea globalฤƒ vor arฤƒta pentru decenii de acum รฎncolo.

„Dacฤƒ, Doamne fereลŸte, Ucraina nu va primi sprijinul nostru, va avea dificultฤƒลฃi masive pe front. Iar lecลฃia รฎnvฤƒลฃatฤƒ ลŸi de Rusia, ลŸi de China, ลŸi de Iran, ลŸi de Coreea de Nord este cฤƒ agresiunea militarฤƒ produce efecte ลŸi cฤƒ nu existฤƒ consecinลฃe. De aceea รฎncercฤƒm sฤƒ facem un efort suplimentar de a-i susลฃine, de a-i susลฃine atรขt militar, cรขt ลŸi economic ลŸi financiar”, a mai declarat el.

รŽn ceea ce priveลŸte Armata Romรขniei, a apreciat cฤƒ „este รฎncฤƒ mult de investit”.

„Suntem pe un drum bun ลŸi, cu cรขt vom avea un consens politic รฎn Romรขnia, dincolo de ciclurile electorale, dincolo de un preลŸedinte sau altul, dincolo de un guvern sau un ministru sau altul, vom putea sฤƒ dฤƒm Armatei noastre ceea ce are nevoie de la noi, ceea ce noi avem nevoie de la dรขnลŸii. Nu putem sฤƒ lฤƒsฤƒm doar pe alลฃii sฤƒ ne apere. Avem nevoie ลŸi noi de putere militarฤƒ ลŸi de renaลŸterea industriei de apฤƒrare din Romรขnia”, a mai afirmat Mircea Geoanฤƒ.

Reuniunea la nivel รฎnalt a Alianลฃei Nord-Atlantice (NATO) รฎncepe la 9 iulie 2024 la Washington, D.C., รฎn Walter E. Washington Convention Center, unde timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre ลŸi ai statelor partenere ale organizaลฃiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizeazฤƒ agenda prezentฤƒ a NATO, marcรขnd totodatฤƒ รฎntr-un cadru istoric cei 75 de ani de existenลฃฤƒ ai Organizaลฃiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit https://www.nato.int.

Delegaศ›ii romรขni la summit-ul NATO de la Washington au plecat cu avioane militare

Nicolae Ciucฤƒ a plecat la Summitul NATO din Washington cu un avion militar SPARTAN.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽn urma unui val critic la adresa Curศ›ii Constituศ›ionale a Romรขniei cu privire la respingerea candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, Marcel Ciolacu, preศ™edintele...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Dopamina politicii sau genetica minciunii

Oamenii politici care nu-ศ™i recunosc greศ™elile, devin antipatici. Tac sau รฎศ™i raศ›ionalizeazฤƒ rฤƒspunsul, se uitฤƒ รฎn jur ศ™i-ศ™i recalibreazฤƒ discursul. Avem un recul cรขnd...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ