-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieZiua Justiției, prilej de reflecție și analiză pentru procurorul general al României

Ziua Justiției, prilej de reflecție și analiză pentru procurorul general al României

Alex Florența: „Există ipoteza îngrijorătoare ca magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenți”

Procurorul general al României, Alex Florenţa, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei, a accentuat impactul negativ al unor demersuri legislative, mai exact, cele referitoare la pensiile de serviciu ale magistraților.

“S-a creat o situație dificilă pentru buna funcționare a sistemului judiciar. Aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării și respectului reciproc pe care puterile statului și-l datorează, prin neînsușirea  de către legiuitor, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Procurorul general al României a adăugat și că „Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare caz pe care îl instrumentăm influenţează în mod direct vieţile oamenilor şi structura societăţii noastre”.

Avem nevoie de procurori nu doar bine pregătiţi şi buni cunoscători ai legii, ci şi oneşti şi curajoşi.

Alex Florența

Greșeala clasei politice, pe care o identifică Alex Florența, este aceea că “a proiectat un statut specific pentru magistrați, independența asociată acestui statut fiind definită, pe de o parte, prin interdicții și incompatibilități și, pe de altă parte,  printr-o componentă financiară aparte (constituită inclusiv prin pensia de serviciu și stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare față de alte categorii profesionale). Or, modificările legislative adoptate luna trecută lipsesc practic de conținut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce privește calitatea actului de justiție.”  

Acestea sunt efectele pe termen scurt, dar „există ipoteza îngrijorătoare ca, pe termen mediu, magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenți, ori resursa umană de înaltă calitate profesională este definitorie pentru această profesie”.

„Îmi exprim regretul că decidenții politici nu au înțeles că modificări de acest gen, făcute fără analize mature și echilibrate, precum și fără o consultare reală a sistemului, impactează negativ funcționarea sistemului de justiție cu consecințe directe asupra calității actului de justiție”, mai spune Alex Florența.

Procurorul general vorbește și despre statul de drept, care este garanţia că oricine, indiferent de statutul sau poziţia sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleaşi standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. „Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv şi minoritatea de majoritate”.

Și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit, duminică, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, despre realizările ultimului an, în special anunţul privind închiderea MCV, care ”a confirmat standardul european la care a ajuns sistemul de justiţie din România şi progresele înregistrate în lupta anti-corupţie”.

Ziua Justiției este marcată, anual, în prima duminică a lunii iulie.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă