17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒIohannis, la ambasada SUA: Romรขnia este aliatul ลŸi partenerul strategic care va...

Iohannis, la ambasada SUA: Romรขnia este aliatul ลŸi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate

Romรขnia este aliatul ลŸi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic ลŸi pentru democraลฃie, astfel รฎncรขt cetฤƒลฃenii sฤƒ fie protejaลฃi ลŸi sฤƒ aibฤƒ o viaลฃฤƒ prosperฤƒ, a afirmat, miercuri, preลŸedintele Klaus Iohannis, la recepลฃia de Ziua Independenลฃei, organizatฤƒ la Ambasada Statelor Unite ale Americii la BucureลŸti.

El a amintit cฤƒ anul acesta se celebreazฤƒ douฤƒ decenii de la aderarea Romรขniei la NATO ลŸi 27 de ani de la stabilirea Parteneriatului strategic dintre Romรขnia ลŸi Statele Unite ale Americii.

„Avem o prietenie solidฤƒ, care se reflectฤƒ รฎn cooperarea substanลฃialฤƒ pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. รŽn prezent, gฤƒzduim un numฤƒr crescut de militari americani, ceea ce reprezintฤƒ nu numai o reuลŸitฤƒ a colaborฤƒrii noastre รฎn domeniul apฤƒrฤƒrii, ci ลŸi o dovadฤƒ fermฤƒ a solidaritฤƒลฃii dintre statele noastre, รฎn aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei ลŸi a regiunii euroatlantice”, a punctat ลŸeful statului.

Romรขnia este un sprijin necondiศ›ionat pentru partenerii vulnerabili din zona Mฤƒrii Negre

Klaus Iohannis a menลฃionat sprijinul pe care aliaลฃii, inclusiv Romรขnia, รฎl acordฤƒ Ucrainei, Republicii Moldova ลŸi tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mฤƒrii Negre.

„Astfel contribuim la รฎntฤƒrirea securitฤƒลฃii regionale ลŸi transatlantice, precum ลŸi la รฎntฤƒrirea securitฤƒลฃii Romรขniei. Sunt convins cฤƒ la Summitul NATO, pe care Statele Unite รฎl vor gฤƒzdui sฤƒptฤƒmรขna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastrฤƒ colectivฤƒ. Salut, ลŸi รฎn acest context, procesul de actualizare a abordฤƒrii strategice a Statelor Unite faลฃฤƒ de Marea Neagrฤƒ, la care ลŸi ลฃara noastrฤƒ ลŸi-a adus contribuลฃia”, a arฤƒtat Klaus Iohannis.

El a spus cฤƒ a discutat acest subiect, recent, cu omologul sฤƒu american, Joe Biden.

„รŽmpฤƒrtฤƒลŸim viziunea comunฤƒ cฤƒ trebuie sฤƒ รฎntฤƒrim eforturile pentru consolidarea unitฤƒลฃii transatlantice ลŸi pentru apฤƒrarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale cฤƒtre pace, prosperitate ลŸi integrare euroatlanticฤƒ. Contribuลฃia responsabilฤƒ a statelor din regiune la asigurarea securitฤƒลฃii ลŸi a rezilienลฃei Mฤƒrii Negre este crucialฤƒ pentru a transforma regiunea รฎntr-un spaลฃiu sigur, deschis ลŸi prosper”, a afirmat Iohannis.

PreลŸedintele a subliniat cฤƒ ลฃara noastrฤƒ este recunoscutฤƒ ca un actor responsabil ลŸi un factor de stabilitate la Marea Neagrฤƒ, contribuind atรขt la securitatea regiunii, cรขt ลŸi la dezvoltarea ลŸi รฎntฤƒrirea relaลฃiei transatlantice.

„Vom continua sฤƒ lucrฤƒm รฎmpreunฤƒ, รฎn baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanลฃa fundamentalฤƒ a noilor tehnologii, pentru a securiza lanลฃurile globale de aprovizionare ลŸi pentru a consolida securitatea energeticฤƒ, la nivel naลฃional ลŸi regional”, a declarat Iohannis.

ลžeful statului a amintit obiectivul Romรขniei de includere รฎn programul Visa Waiver. „Vom continua sฤƒ lucrฤƒm รฎmpreunฤƒ cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun sฤƒ devinฤƒ รฎn cel mai scurt timp realitate pentru cetฤƒลฃenii romรขni”, a punctat el.

Ambasada SUA, despre decizia lui Iohannis de a-ศ™i retrage candidatura de la ศ™efia NATO

รŽn cursul zilei de ieri, 20 iunie 2024, Klaus Iohannis a luat decizia de a-ศ™i retrage candidatura de la ศ™efia NATO. Astฤƒzi, Ambasada SUA a reacศ›ionat la decizia preศ™edintelui Romรขniei.
Ambasada SUA a declarat cฤƒ hotฤƒrรขrea preศ™edintelui Klaus Iohannis de a-ศ™i retrage candidatura pentru funcศ›ia de secretar general al NATO reflectฤƒ angajamentul sฤƒu de a menศ›ine unitatea ศ™i consensul รฎn cadrul Alianศ›ei Nord-Atlantice.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ