Ascensiunea în politică se face cu pași mici, dar siguri pentru o mare parte dintre politicienii români. Este și cazul unor parlamentari care s-au afirmat mai mult sau mai puțin în funcțiile ocupate și care vor face parte, în curând, din legislativul european.
Având sprijinul partidelor politice din care provin, unii parlamentari au ocupat, în paralel, funcții mai înalte cum ar fi cele de miniștri, acesta fiind și motivul absenteismului lor de la ședințele senatorilor și deputaților. Cu toate că nu își făceau prea mult simțită prezența, au continuat să profite de beneficiile aferente postului.
Printre cei care vor pleca la Bruxelles, unde vor fi remunerați mai bine, și nu își vor duce până la capăt mandatul de parlamentar al României se numără Gabriela Firea care ocupă funcția de senator din anul 2012. Ea a condus Ministerul Familiei din noiembrie 2021 până în iulie 2023 când și-a dat demisia după scandalul azilelor groazei, întorcându-se la postul din parlament. Deși nu a avut prea multe intervenții în parlament, Gabriela Firea a profitat de beneficiile alocate postului.
Un alt politician care nu prea și-a făcut auzită vocea și simțită prezența este Virgil Popescu care a fost deputat din anul 2016. El și-a pierdut interesul pentru mandatul din legislativ de la sfârșitul anului 2019 până în vară anului 2023, timp în care a condus Ministerul Energiei. Virgil Popescu pleacă la Bruxelles din partea PNL-ului.
Liberalii îl mai trimit în legislativul european și pe Alexandru Muraru, în timp ce PSD îi trimite, pe lângă Gabriela Firea, pe Vasile Dîncu și Ștefan Moșoiu.
Din partea USR-ului va merge în legislativul european Dan Barna, în timp ce Claudiu Târziu se va prezenta din partea AUR. Diana Șoșoacă va merge și ea la Bruxelles.
De locurile din Parlament rămase libere cu ocazia plecării acestora la Bruxelles se vor bucura, timp de patru luni, colegii lor de partid.