21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDosarul "umbrelelor" ajunge la DNA

Dosarul „umbrelelor” ajunge la DNA

Cel mai mare dosar din Romania privind protectia drepturilor din exploatarea proprietatii intelectuale care se afla in prezent pe rolul instantei de judecata este pe cale de a reveni in actualitate dupa ce anul trecut omul de afaceri botosanean Aurel Anghelache a facut mare valva cu umbrelele sale folosite acum de marile companii din tara fara ca acesta sa primeasca vreun procent din vanzari.
Acesta sustine mai nou ca va depune saptamana aceasta o a doua plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impotriva a trei dintre firmele cu care se afla deja in proces pentru obtinerea drepturilor care i se cuvin din folosirea produselor proprii, acuzandu-le de fals si coruptie in justitie.

Companii mari castiga din dreptul sau

Inca din anul 1993 botosaneanul are inregistrata la OSIM schita modelului industrial al umbrelei de terasa pe care acum il folosesc mai multe companii din tara recunoscute, fara ca acestea sa-i acorde vreun drept in urma vanzarilor. In total sunt 14 firme impotriva carora Anghelache a depus anul trecut in luna septembrie plangere penala prin care a cerut daune de 400 miliarde de lei. Produsul este inregistrat de SC Staff SA, firma pe care Anghelache o administreaza si o patroneaza direct, si conform certificatului primit de la OSIM „orice firma care doreste sa reproduca, sa fabrice, sa comercializeze, sa foloseasca sau sa importe si sa stocheze astfel de obiecte in vederea comercializarii trebuie sa aiba acceptul firmei botosanene”. Concret, este vorba despre 15 modele de umbrele de terasa – patrate, dreptunghiulare, rotunde -, care apartin prin acest certificat afaceristului botosanean si care ii confera dreptul exclusiv de exploatare pe teritoriul Romaniei. Trei dintre firmele cu care Anghelache se afla in proces inca de anul trecut il acuza acum pe acesta ca ar fi copiat unul din modele de la o firma elvetiana si fac aceasta dovada printr-o hotarare emisa de Tribunalul Bucuresti.

Acuzatii de plagiat si daune de 50 milioane de euro la DNA

Acesta insa spune ca firma nici macar nu exista, iar certificatul sau este inregistrat de statul roman. „La firma din Elvetia nici macar nu exista asa ceva. Certificatul meu este al statului roman, al OSIM, care e institutie guvernamentala a statului. Voi depune plangere impotriva firmelor la Directia Nationala Anticoruptie pentru fals de clasa grosolan si impotriva judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti si avocatilor care au sustinut apararea pentru ca trebuie sa le demonstreze procurorilor DNA ca modelul elvetian e mai stralucit decat al nostru”, declara acesta. Chiar si in acest caz culpa nu cade in sarcina sa, ci a Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), care a emis acest certificat impotriva caruia Anghelache va depune plangere penala daca va fi cazul. Botosaneanul va cere in instanta celor trei firme care il acuza de plagiat daune de peste 50 milioane de euro. El sustine ca deja a incheiat contracte cu doua mari concerne, pentru care a acordat licenta de folosire in schimbul unor sume importante de bani.

Legea il sprijina, dar n-are aplicare

Totusi „stapanul umbrelelor”, cum mai este numit Anghelache, este de parere ca in tara sunt mult mai multi utilizatori ai modelelor sale si treptat si acestia vor fi supusi aceluiasi regim: „In tara sunt mai multi si incet-incet vor plati toti daca nu vor dori sa negocieze. Prin negociere, 4 la suta din vanzari imi revin ca proprietar de drept al umbrelelor pe care ei le folosesc. Mai rau este ca lucrarile de cercetare penala impotriva celor 14 mari companii pentru care s-a inceput urmarirea penala in septembrie anul trecut stau in biroul de cercetari penale de la politie, la dirijarea procurorului-sef de pe langa Tribunalul Botosani, care asteapta directive de la Bucuresti. Procurorul-sef primeste indicatii. Interesul sumelor mari face flagelul sumelor corupte”, a declarat Aurel Anghelache. El isi sprijina afirmatiile facand apel la Legea 129 din anul 1992, care priveste protectia desenelor si modelelor industriale. Legea precizeaza ca „reproducerea fara drept a desenului sau modelului industrial in scopul fabricarii de produse cu aspect identic, fabricarea, oferirea spre vanzare, vanzarea, importul, folosirea sau stocarea unor astfel de produse in vederea punerii in circulatie fara acordul titularului certificatului de inregistrare a desenului sau modelului constituie infractiune”, ceea ce inseamna ca in tara noastra botosaneanul, in conditiile legii, ar trebui sa fie singurul producator de umbrele si nimeni nu ar mai avea drept sa le comercializeze sau sa le exporte fara acordul sau.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...
Ultima oră
Pe aceeași temă