16.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieFoto interviuInstrumentistii de la Mandinga au invatat totul despre muzica si dansurile...

Instrumentistii de la Mandinga au invatat totul despre muzica si dansurile latino-americane

Mandinga se va intoarce luni, 6 februarie, din turneul cubanez total schimbata: cu instrumentisti toba de carte, o coregrafie noua, un nou album si o incredere uriasa in fortele proprii. Cele trei saptamani petrecute in Caraibe si-au lasat amprenta asupra conceptului de spectacol si a stilului muzical al trupei. „Deocamdata nu putem spune decat ca vom face unele schimbari si ca va pregatim doua surprize la care nimeni nu se asteapta”, spune Florin, liderul trupei.
Membrii trupei Mandinga au decis sa investeasca in turneul cubanez pentru a studia direct de la sursa totul despre muzica si dansurile latino-americane. Aces-tia au trait aici o experienta importanta pentru cariera lor, Cuba fiind tara unde muzica si dansul sunt un stil de viata. „Vrem sa devenim una dintre cele mai bune trupe de muzica latino-americana din lume. Avem tupeul sa ne dorim asta si muncim atat de mult incat suntem siguri ca vom reusi. Cuba nu va fi singurul nostru turneu de studii, dar ne-a marcat total”, mai spune Florin.

Au studiat cu profesori celebri

Inca din prima zi petrecuta la Havana, instrumentistii de la Mandinga au inceput studiile de trompeta, bass, percutii si dans. Profesorii lor sunt mari personalitati muzicale ale lumii – Lazaro Amaouri Ouiebo Dibut de la Buenavista Social Club, Sergio Carreras de la Haila, Samuel Formell de la Los Van Van (cel mai popular grup cubanez din toate timpurile), celebrul dansator Yoannis Tamayo Castillo (cel care antreneaza dansatorii de salsa pentru cele mai importante concursuri internationale). Muzicienii din Havana au apreciat prestatia artistilor romani si i-au acceptat imediat in cercul lor, cantand impreuna in jam session-uri de club si participand la numeroase evenimente culturale. „Recunoastem ca am avut o strangere de inima cand am cantat prima data in fata cubanezilor. Aici publicul este foarte exigent, unde exista multi absolventi de conservator si scoli de arta. Toti copiii invata de mici sa cante si sa danseze. Daca nu esti bun, nu existi pentru ei. De fapt asta am si vrut, sa vedem daca trecem cu brio testul si… l-am trecut. Ne-au considerat autentici, chiar daca venim de departe. Asta ne-a dat un curaj nebun”, povesteste si Alex de la Mandinga. Baietii au fost invitatii emisiunii muzicale Baila Casino. Printre personalitatile cu care trupa s-a intalnit se numara Julio Sarracent Montessino (diplomat cubanez, descendent al tribului Mandinga din Africa), marele pianist si dirijor Chucho Valdez, ambasadorul Romaniei in Cuba si fostul primar al Iasului, Constantin Simirad, care le-a organizat baietilor o seara romano-cubaneza.

Vor colabora cu o importanta casa de discuri din Cuba

Plini de inspiratie si incantati de deschiderea havanezilor fata de muzica lor, cei de la Mandinga au lucrat impreuna cu un important compozitor cubanez la viitorul album. Pe langa sase piese cu totul speciale, artistii nostri se vor intoarce acasa si cu imagini pentru un nou videoclip. Din materialele filmate se vor realiza mai multe documentare, ce vor putea fi vazute pe mai multe posturi tv din Romania, dar si pe site-ul www.mandinga.ro. In plus, acestia au intrat in gratiile celei mai importante case de discuri din Cuba, EGREM (care a lansat artisti precum Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Chucho Valdez etc.), care isi doreste o colaborare cu artistii romani. Se pare ca filmul de promovare cu care s-au prezentat acolo le-a suscitat interesul producatorilor de la EGREM, acestia oferindu-se sa-i introduca in culisele showbiz-ului cubanez.

Turneu de 35.000 euro

In putinul timp ramas dupa lectii, concerte, emisiuni, filmari, intalniri si lucrul la album, baietii de la Mandinga s-au relaxat pe plaja Varadero, in Marea Caraibe, s-au plimbat cu automobile americane din anii '50, si-au vizitat noii prieteni cubanezi la ei acasa si au testat mancarurile locale, au incercat trabucurile pentru care este vestita Havana, au vizitat toate restaurantele si cluburile cu istorie. Au fost cazati la un hotel de patru stele, de piscina caruia au profitat din plin, in timp ce in Romania erau -20 de grade. Desi au estimat inainte de plecare costurile totale ale turneului la 25.000 euro, dupa primele doua saptamani au mai fost necesari inca 10.000 euro. Desi sosirea in tara era programata pentru 7 februarie, acestia au acceptat sa se intoarca cu o zi mai devreme pentru a canta pe scena Operei Romane, la invitatia organizatorilor spectacolului Magic Nights.

Cele mai citite

TVA redus la 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost promulgatฤƒ

Preศ™edintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care reduce cota TVA la 9% pentru hrana albinelor, รฎncepรขnd cu 1 ianuarie 2025. Aceastฤƒ modificare a...

Maศ™ini de debitat tabla vs. alte metode de tฤƒiere: care este soluศ›ia idealฤƒ?

Pentru a oferi o experienศ›ฤƒ cรขt mai plฤƒcutฤƒ, noi ศ™i partenerii noศ™tri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca ศ™i / sau a...

PAOK Salonic revine pe primul loc รฎn Grecia dupฤƒ victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capฤƒt unei serii de trei meciuri fฤƒrฤƒ victorie, reuศ™ind sฤƒ cรขศ™tige cu scorul de 2-0 รฎmpotriva echipei Levadiakos,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ