Contracte de inchiriere
Contractele de inchiriere pentru locuintele primite prin Agentia Nationala de Locuinte se incheie pe o perioada de 5 ani de la data repartizarii locuintei – se precizeaza in Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, publicata in MO nr. 56/20.01.2006. Dupa expirarea acestei perioade contractuale, prelungirea contractului de inchiriere se face pe o perioada de un an, in urmatoarele conditii: prin recalcularea chiriei in conditiile prevederilor art. 31 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, pentru titularii de contract care au implinit varsta de 35 de ani; prin pastrarea conditiilor contractuale initiale referitoare la cuantumul chiriei, pentru titularii de contract care nu au implinit varsta de 35 de ani. Prevederile mai sus-mentionate se aplica la toate prelungirile succesive ale contractului de inchiriere, realizate in conditiile legii.
Norme pentru manevrarea materialelor explozive
In MO nr. 941/21.10.2005 a aparut Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor tehnice privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materialelor explozive utilizate in orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnistilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 536/2002.
Prezentele norme tehnice se aplica persoanelor juridice si fizice care detin, prepara, experimenteaza, distrug, transporta, depoziteaza, manuiesc, folosesc sau executa orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor care implica materii explozive sau care comercializeaza obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. Tehnologiile de impuscare care pot afecta seismic obiective civile si industriale se vor elabora si aplica numai cu determinarea cantitatii de exploziv nepericuloase din punct de vedere seismic si masurarea vitezei de oscilatie a solului in timpul detonarii. Materialele explozive pot fi transportate in vagoane de cale ferata acoperite, in nave si in alte ambarcatiuni, avioane, elicoptere, autovehicule, carute, sanii, cu samare sau manual, cu respectarea actelor normative in vigoare. Transportul materiilor explozive cu teleferice destinate transportului de materiale, cu remorci si alte asemenea mijloace trebuie facut cu luarea de masuri adecvate acestui mod de transport pentru siguranta publica si a persoanelor, cu respectarea regulilor prevazute in prezentele norme tehnice si a instructiunilor producatorului.
Concurs pentru ocuparea unor posturi didactice
In MO nr. 1089/2.12.2005 a fost publicat Ordinul privind programele valabile pentru concursul national unic pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante in invatamantul preuniversitar. Se aproba programele pentru concursul national unic pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante in invatamantul preuniversitar la disciplinele Limba si literatura romana si metodica predarii activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii, Geografie/Geologie, Sociologie, Psihologie, Filosofie si Logica si argumentare, Economie si Educatie antreprenoriala, Cultura civica. Programele sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin si sunt valabile pentru concursul national unic pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante in invatamantul preuniversitar, incepand cu anul 2006.
Legea calului
In MO nr. 9/5 ianuarie 2006 a fost publicata Legea calului. Prezenta lege reglementeaza activitatea din domeniul cresterii cabalinelor. In sensul prezentei legi, prin crestere a cabalinelor se inteleg toate aspectele implicate de aceasta activitate, si anume: reproductie, crestere, ingrijire, calificare, clasare, activitate sportiva, valorificare, desfasurata individual sau organizat, cu scopul mentinerii ori ameliorarii calitatilor si performantelor cabalinelor.
Persoanele fizice si juridice proprietare sau detinatoare de cabaline de rasa cu origine necunoscuta, care dezvolta sau nu activitati de crestere, comercializare, import ori export de cabaline, material seminal, raspund pentru aplicarea si respectarea intocmai a legislatiei in vigoare in vederea asigurarii si garantarii sanatatii cabalinelor, protectiei animalelor si a mediului inconjurator. Cresterea cabalinelor poate fi desfasurata de: crescatori individuali, persoane fizice; asociatii de crescatori de cabaline pe rase, persoane juridice; herghelii de stat sau private, persoane juridice.