Pachet destinat persoanelor fizice
Eurom Bank a lansat, incepand cu data de 1 februarie, un nou pachet de servicii destinat persoanelor fizice, care include un card de debit „MasterCard Magnum” cu facilitatea de overdraft, un card de credit prin care clientii pot beneficia de un credit in conditii avantajoase, precum si un cont curent de economii. Cardul de debit „MasterCard Magnum” prezinta si facilitatea overdraft in limita a trei salarii nete, card multivaluta la care dobanda este de 21 la suta pe an pentru lei (DAE – 24,32 la suta).
Cardul „MasterCard” este destinat persoanelor fizice care doresc un credit. Valoarea creditului este in functie de scoring si de garantii, aceasta nefiind limitata superior. Dobanda este de 23 la suta pe an pentru lei (DAE – 26,71 la suta), iar comisionul de administrare lunara a creditului este zero. Pentru cele doua tipuri de carduri, promotional, in luna februarie banca nu va percepe comision de emitere a cardului.
Depozitul „Eurom Bank Plus” se poate constitui in RON, euro si dolari pe termen de trei luni. In cazul desfiintarii depozitului inainte de scadenta, clientul beneficiaza de dobanda prevazuta in contract pentru lunile intregi, iar pentru fractiunea de luna scursa se acorda dobanda de cont curent. Nivelul de dobanda pentru a III-a luna ajunge pana la 6,5 la suta pentru lei, 4,5 la suta pentru dolari si 4,15 la suta pentru euro. Contul de economii „FlexiCont” este un instrument de economisire cu o dobanda pentru lei ce creste pana la nivelul de 3,5 la suta pe an, iar pentru retragerea de numerar pana la 500 RON si/sau 300 dolari/euro comisionul este zero. Contul permite clientului sa depuna bani, sa initieze viramente, fara ca dobanda sa fie afectata, in conditiile in care acesta respecta soldul minim zilnic (500 RON si/sau 300 dolari/euro).
Profitul net al BT, in crestere cu 64%
Banca Transilvania (BT) are in prezent o cota de piata de peste 3,5 la suta, cu un numar de 215 sucursale si agentii. Conform situatiei la 31 decembrie 2005, activele totale ale Bancii Transilvania erau de 4.928,635 milioane RON, inregistrandu-se astfel o crestere de 189 la suta fata de anul 2004. Profitul brut al Bancii Transilvania se ridica la suma de 110.142 mii RON, iar profitul net la 99.665 mii RON, mai mare cu 64 la suta decat cel inregistrat in anul 2004, in conditiile in care in 2005 s-au realizat investitii de 64 milioane RON. Investitiile BT au fost destinate in special extinderii teritoriale a bancii – fiind deschise nu mai putin de 100 de unitati in anul 2005 – si modernizarii unitatilor existente. De asemenea, s-a alocat o suma importanta pentru subsidiarele bancii, in vederea consolidarii pozitiei Grupului Financiar BT. In 2005 Banca Transilvania a incheiat contracte de finantare cu cateva institutii internationale.
Rezerva valutara, 17,26 miliarde de euro
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in luna ianuarie cu 471,5 milioane de euro, la 17,26 miliarde de euro. Valoarea rezervei de aur, de 104,8 tone, a fost de 1,58 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) au ajuns la finele lunii ianuarie la peste 18,85 miliarde de euro. Pana la finele acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,2 miliarde de euro.