Moscova a acuzat Statele Unite pentru atacul cu rachete asupra Sevastopolului ce a avut loc duminică și a avertizat Washingtonul că vor fi ”consecințe”. Pe fondul celor mai puternice atacuri ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Kievul a lovit baza militara rusă de la Sevastopol (Crimeea), potrivit reuters.com.
Fragmente din rachete au căzut pe o plajă aglomerată. Au murit cinci persoane, printre care doi copii. Numărul răniților se ridică la circa 50. Au fost și atacuri cu rachete și drone și asupra orașului rus Belgorod, în apropierea orașului ucrainean Harkov, dar și asupra orașului Briansk din Rusia. Apărarea antiaeriană rusă a anunțat că a doborât zeci de drone și ai multe rachete în timpul acestor atacuri.
Ministerul rus al Apărării acuză că rachetele folosite de Ucraina erau de proveniență americană, rachete ATACMS, și arată că acestea au fost programate de specialiști americani, iar traiectoria lor a fost controlată cu ajutorul unor drone americane aflate deasupra Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a acuzat SUA de un atac „barbar” și că au ”ucis copii ruși”. ”Implicarea SUA, implicarea directă a SUA, care a dus la moartea unor civili ruși, nu poate rămâne fără consecințe”, a spus Dmitru Peskov.
Imediat, Casa Albă a precizat că ”Ucraina își alege singură țintele și își execută singură operațiunile militare”.
Ministerul rus de Externe a convocat-o pe ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, după care a emis o declarație în care acuză SUA de implicare în ”atrocități”, precizând că acestea nu vor rămâne nepedepsite. ”Vedem foarte bine cine este în spatele acestor lucruri. Președintele Putin a vorbit chiar săptămâna trecută despre cine direcționează aceste rachete foarte complexe, despre cine le lansează. Nu sunt ucraineni”, a spus Peskov. În cursul lunii iunie, Vladimir Putin a spus: ”Dacă cineva crede că este posibil să livrezi asemenea arme într-o zonă de război pentru a ataca teritoriul nostru și sa ne creeze probleme, de ce nu am avea dreptul să livrăm și noi arme de aceeași clasă în regiuni ale lumii unor vor fi lovite infrastructuri sensibile pentru acele țări occidentale”. ”Acest răspuns poate fi asimetric. Ne vom gândi la asta”.
Este limpede că Rusia va viza imediat bazele din Ucraina unde se află echipament militar occidental avansat. Însă va ajunge Rusia să lovească și în afara Ucrainei? Unii oficiali ruși au sugerat deja că acest lucru este posibil. Pe contul Telegram al Ministerului rus de Externe este postat răspunsul ambasadorului rus la Washington, Anatoli Antonov, care a fost rugat să comenteze atacul cu rachete ATACMS asupra Sevastopolului. ”Administrația SUA sprijină crimele regimului de la Kiev. Încercările Washingtonului de a trece sub tăcere crima îngrozitoare împotriva cetățenilor ruși ne provoacă furie și indignare. Americanii nu pot să stea peste ocean și să scape astfel de responsabilitatea pentru sângele și lacrimile oamenilor nevinovați. Pentru factorii de decizie de la Washington este limpede că rachetele cu muniție cu fragmentare ATACMS nu pot fi lansate fără participarea specialiștilor americani și fără sprijinul serviciilor SUA. Nu este o coincidență că dronele inamice se învârt în jurul Marii Negre aproape în fiecare zi”. Ambasadorul rus a folosit termenul ”inamic” atunci când s-a referit la dronele americane. ”Suntem siguri că naziștii vor primi un răspuns dur pe front. Și nu doar pe front”, a mai spus Antonov.
În ciuda acestor reacții ale oficialilor ruși, există voci în presa de peste Ocean care susțin că Rusia nu va ataca prin interpuși infrastructura militară a SUA în următoarele luni. Unul dintre motive este prudență de care a dat dovadă regimul Putin până la acest moment al războiului prin procură din Ucraina. Un motiv mai important ține de alegerile prezidențiale din Statele Unite – Moscova ar putea alege să aștepte rezultatul acestor alegeri înainte de a riposta ”asimetric”.
Pe de altă parte, presiunea internă asupra regimului Putin va crește din cauza atacurilor asupra Crimeii și a teritoriului rus recunoscut internațional, ca urmare a recentei decizii a SUA de a permite folosirea armelor avansate de producție americană dincolo de granițele Ucrainei, în profunzimea teritoriului rus. La Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Rusia ar putea furniza arme adversarilor SUA ca reacție la această decizie a Washingtonului.
Unul dintre scenariile vehiculate în presa internațională vizează grupurile portavioanelor americane desfășurate de SUA în Marea Mediterană și în Marea Roșie. Portavionul USS Eisenhower, care a participat până acum la operațiunea Prosperity Guardian, împotriva atacurilor grupării Ansar Allah (hutiții din Yemen), a primit ordin să se de plaseze spre Orientul Mijlociu. Mișcarea vine după ce, la finalul săptămânii trecute, armata israelienă a aprobat planurile de luptă împotriva grupării Hezbollah din Liban, ceea ce poate deschide un nou front, în nordul țării, după cel din Gaza. Israelul a început deja să bombardeze sudul Libanului. Misiunea portavionului va fi preluată de USS Theodore Roosevelt, care se deplasează acum din Oceanul Pacific către Marea Roșie. Scenariul cel mai periculos ar fi ca Rusia să ofere rachete antinavă sofisticate Hezbollahușui sau chiar hutiților din Yemen (ambele fiind grupări șiite sponsorizate de Iran) pentru a lovi portavioanele americane. Comandantul USS Eisenhower a decis, în urmă cu o săptămână, să cheme presa la bord pentru se convinge că portavionul american nu a fost lovit și avariat grav de hutiți, după ce aceștia au lansat o campanie pe rețelele sociale pentru a convinge lumea că au reușit sa avarieze, ba chiar să scufunde nava americană. O lovitură supra unui portavion nuclear ar avea un impact semnificativ, aceste nave fiind de decenii simbolul puterii americane.
În urmă cu o săptămână, în capitala Burkinei Faso au aterizat zeci de mercenari ruși, militari din Mali și tehnică miitară, cu mai multe zboruri venite din Mali. Această mișcare a grupului Wagner, acum Africa Corp, a venit la scurt timp după ce o baza a armatei regimului militar pro-rus din Burkina Faso a fost atacat de miliții islamiste asociate cu Al Qaeda. Este un semnal că Rusia va sprijini toate regimurile militare instalate în ultimii ani în regiunea Sahel, acolo unde analiștii nu exclud executarea unor lovituri asimetrice împotriva infrastructurii americane.
SUA și Rusia nu se înțeleg pe Pământ, dar în spațiu lucrurile stau altfel
SUA și Rusia sunt din ce în ce mai mult pe poziții greu de conciliat în ceea ce privește conflictul din Ucraina, și în alte chestiuni ce au legătură cu situația de pe Pământ, dar continuă colaborarea în spațiu.
Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi vor zbura împreună miercuri spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o misiune considerată un semnal rar de cooperare între cele două ţări în contextul tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina.
Frank Rubio de la NASA şi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin de la agenţia spaţială rusă Roscosmos se vor îmbarca într-o capsulă Soiuz ce va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan miercuri, la ora 13:45 GMT, informează Agerpres.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!