6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSănătateCifoza și hernia de disc – care sunt cele mai frecvente simptome...

Cifoza și hernia de disc – care sunt cele mai frecvente simptome și cum pot fi tratate?

Hernia de disc și cifoza sunt afecțiuni comune în rândul tuturor categoriilor de persoane, de la adolescenți și până la persoane vârstnice. Sunt afecțiuni care pot fi abordate prin tratamente conservatoare, însă în formele lor severe, pot avea nevoie de intervenții neurochirurgicale.

Iată, în rândurile care urmează, care sunt simptomele cele mai frecvente care însoțesc aceste afecțiuni și cum pot fi tratate.

Ce simptome prezintă hernia de disc și cum pot fi tratate?

Hernia de disc apare atunci când un disc intervertebral, care acționează ca un amortizor între vertebrele coloanei vertebrale, se deteriorează sau se deplasează din poziția sa normală. Acest lucru poate provoca presiune asupra nervilor spinali adiacenți, conducând la durere și la alte simptome. Printre cele mai afectate persoane se numără adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, cele care efectuează activități fizice solicitante sau mișcări repetitive, persoanele care ridică greutăți sau care au posturi incorecte, dar și persoanele sedentare, deoarece lipsa exercițiilor fizice poate duce la slăbirea musculaturii spatelui.

O persoană diagnosticată cu hernie de disc prezintă o serie de simptome, printre care durere localizată la nivelul coloanei vertebrale (cervicală, toracală sau lombară) care poate iradia în brațe sau picioare, slăbiciune musculară la nivelul brațelor sau picioarelor în funcție de nervii afectați, dar și durere care se simte mai accentuată la unele mișcări, inclusiv schimbarea poziției, tuse sau strănut. Hernia de disc poate fi tratată în mod conservator prin repaus, fizioterapie, medicamente antiinflamatoare și analgezice sau prin injecții cu steroizi. În cazurile severe de hernie de disc sau atunci când pacientul nu prezintă nicio ameliorare la tratamentele conservatoare, se recomandă procedurile chirurgicale, cum ar fi discectomia, microdiscectomia sau laminectomia.

Cifoza – care sunt cele mai comune simptome și cum se tratează?

Cifoza este o curbură anormală a coloanei vertebrale, numită în mod popular „cocoașă”. Este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă și care poate fi congenitală, posturală sau rezultată în urma unei afecțiuni degenerative. Persoanele diagnosticate cu cifoză prezintă o curbură pronunțată a coloanei vertebrale, dar și alte simptome, precum durere localizată în zona afectată sau rigiditate a coloanei vertebrale. În cazurile severe, cifoza poate fi însoțită de simptome neurologice, precum compresia nervilor care poate duce la amorțeală sau slăbiciune.

Adolescenții, mai ales cei diagnosticați cu boala Scheuermann, dar și persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni congenitale sunt cele mai predispuse la dezvoltarea cifozei. Tratamentul conservator pentru cifoză este ușor similar cu cel pentru hernie de disc, incluzând fizioterapie, exerciții pentru îmbunătățirea posturii și a flexibilității, medicamente antiinflamatoare, dar și purtarea unui corset. În cazurile severe sau progresive, se recomandă intervențiile chirurgicale, cum ar fi fuziunea spinală, osteotomia sau vertebroplastia.

Deși hernia de disc și cifoza sunt afecțiuni distincte, ele pot fi interconectate în anumite cazuri. De exemplu, cifoza severă poate contribui la distribuirea inegală a presiunii pe discurile intervertebrale, crescând riscul de hernie de disc. Ambele afecțiuni pot provoca compresie nervoasă, rezultând în simptome neurologice similare, cum ar fi durerea și amorțeala. În cazurile severe, ambele afecțiuni pot necesita intervenții neurochirurgicale pentru a ameliora simptomele și pentru a se preveni deteriorarea suplimentară.

Hernia de disc și cifoza sunt afecțiuni distincte ale coloanei vertebrale, dar pot avea simptome și tratamente suprapuse în cazurile severe. Evaluarea și tratamentul acestor afecțiuni necesită o abordare multidisciplinară, implicând medici specializați în neurochirurgie, ortopedie și reabilitare.

Copyright imagini: canva.com

Cele mai citite

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă