6 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialTrei profesori, "in carti" pentru functia de ministru al Educatiei

Trei profesori, „in carti” pentru functia de ministru al Educatiei

CLUJ-NAPOCA. Demisia ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a starnit agitatie in lumea universitara clujeana. Si asta, pentru ca membrii conducerii PD inclina sa incredinteze functia de ministru tot unui clujean, pentru a echilibra balanta de putere in Transilvania, in conditiile in care o mare parte a membrilor actualului Guvern, desemnati de UDMR sau de PNL, provin tot din aceasta zona.
Conform zvonurilor care circula pe culoarele PD, exista trei nume pe lista potentialilor candidati pentru functia de ministru. Unul dintre ei este fostul prorector al Universitatii „Babes-Bolyai”, Mircea Muthu, care conduce in prezent filiala Institutului Cultural Roman din Venetia. Avantajele acestuia ar fi, pe de-o parte, relatiile bune in care se afla cu ministrul demisionar, Mircea Miclea, iar pe de alta parte faptul ca este un intelectual rasat, care se bucura de un mare prestigiu. De asemenea, Muthu este considerat un bun manager.
Al doilea nume de pe lista este cel al rectorului Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, Radu Munteanu. El detine si pachetul majoritar de actiuni la saptamanalul „Informatia de Cluj”. Radu Munteanu, considerat drept unul dintre cei mai meticulosi manageri de institutii de invatamant, are dezavantajul ca se tine prea departe de politica, iar o eventuala numire a sa in functia de ministru ar presupune asumarea statutului de membru PD.
Zvonurile vorbesc de faptul ca cel de-al treilea nume aflat pe lista posibililor viitori ministri este cel al rectorului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, profesorul Liviu Marghitas. El a mai facut parte din echipa instalata la Miniserul Educatiei Nationale in perioada guvernarii CDR, timp in care mandatul de ministru a fost detinut de actualul presedinte al Consiliului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai”, Andrei Marga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă