6 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialMuzeul de Arta ar putea ramane fara sediu

Muzeul de Arta ar putea ramane fara sediu

CLUJ-NAPOCA. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca ar putea ramane fara sediu. Cladirea este revendicata de ingrijitoarea fostului conte Istvan Banffy, pe baza unui testament contestat de descendentii directi ai nobilului maghiar.
Reprezentantii Consiliului Judetean spera ca actiunea in revendicare sa fie respinsa.
Constructia, care face parte din patrimoniul national, este situata in centrul orasului, in Piata Unirii. Expertii imobiliari evalueaza valoarea sa la peste 20 de milioane de euro.
Presedintele CJ, Marius Nicoara, a spus ca Palatul Banffy, actualul Muzeu de Arta, este revendicat de Lucretia Rosca, cea care l-a ingrijit pe contele Banffy. Ea are un testament prin care nobilul maghiar ii lasa o serie de bunuri drept mostenire cu conditia ca ea sa il ingrijeasca pana la sfarsitul zilelor sale.
Descendentii directi ai nobilului maghiar sustin, insa, ca imobilul ar trebui sa ramana muzeu, pentru ca aceasta a fost una dintre ultimele dorinte ale contelui Banffy, deposedat de catre autoritatile comuniste de bunurile sale.
Mai mult, ei au mentionat ca Lucretia Rosca nu a respectat o serie de clauze testamentare, in sensul ca nu a avut grija asa cum s-ar fi cuvenit de batranul conte. In consecinta, ei cer declararea nulitatii testamentului invocat de clujeanca.
Presedintele CJ estimeaza ca sansele ca palatul sa ramana in patri-moniul institutiei sunt destul de mari si a adaugat ca va face o serie de investitii pentru reabilitarea cladirii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă