-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia ia măsuri pentru a-și proteja alegerile din 9 iunie. Formulare pe...

România ia măsuri pentru a-și proteja alegerile din 9 iunie. Formulare pe hârtie și tablete fără acces la internet

Statul român ia măsuri pentru buna desfășurare a alegerilor din anul 2024, inclusiv pentru contracararea eventualelor tentative de imixtiune din partea Rusiei, iar un înalt responsabil din Serviciul de Telecomunicații Speciale a precizat, răspunzând la întrebarea ziarului „România Liberă”, că „noi suntem pregătiți pentru orice”.

Alegerile din 9 iunie 2024 sunt cele în care românii vor vota pentru viitorii europarlamentari, pentru viitorii primari și pentru viitorii consilieri județeni și locali. Alături de membrii comisiei de votare, în fiecare secție de vot din România se va afla câte un operator de calculator. Specialişti din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au instruit 22.800 de operatori de calculator pentru secţiile de votare. Fiecare operator va avea la dispoziție, în ziua de 9 iunie, o tabletă dotată cu o aplicație informatică instalată de STS. Tableta este de o marcă foarte cunoscută și are sistem de operare Android, dar nu va avea instalat niciun alt soft decât aplicația pentru monitorizarea procesului electoral. Pentru a transmite date din secțiile de vot, aceste tablete nu vor folosi conexiunea de internet obișnuită ci o conexiune separată, realizată de STS.

„Instruim în prezent operatorii de calculator desemnaţi în secţiile de votare din Sectorul 6. Începând de sâmbăta trecută, am instruit judeţul Ilfov şi sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 5. În paralel, se desfăşoară, prin sistem de videoconferinţă, instruirea membrilor operatori de calculator din străinătate”, a precizat, într-o conferință de presă susținută în ziua de 30 mai, colonelul Laurenţiu Ilinca (STS), coordonatorul activităţilor de instruire pentru procesul electoral.

Operatorii de calculator instruiți de STS vor verifica, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție tot de STS, ca persoanele care se prezintă la secțiile de votare să aibă într-adevăr drept de vot. Adică, de exemplu, să aibă peste 18 ani și să nu se fi prezentat anterior ca să voteze la vreo altă secție de votare. Dacă, totuși, tableta semnalează că votantul s-a mai prezentat și la o altă secție, această situație va fi comunicată de operatorul tabletei către președintele secției de votare. Președintele este singurul care va decide dacă, chiar și într-o asemenea situație, alegătorul poate totuși să voteze. Deci nu operatorul de calculator va decide și nu tableta va bloca dreptul la vot al cetățeanului, au subliniat oficialii STS. Teoretic, este posibil ca un cetățean să intre într-o secție de vot, să fie înregistrat că urmează să voteze dar imediat după aceea să se răzgândească sau să se simtă rău, drept pentru care să iasă din secția de vot fără a mai vota. Din acest motiv, singurul document oficial care va atesta dacă un alegător a votat sau nu va rămâne un tabel pe hârtie, pe care fiecare alegător va fi pus să semneze, imediat după ce a votat. De asemenea, buletinele de vot, de hârtie, pe care s-au exprimat voturile vor fi numărate nu electronic, ci manual, de membrii secțiilor de votare, care vor fi reprezentanți ai tuturor partidelor politice. Operatorul de calculator nu va fi considerat membru al comisiei de votare și nici nu va reprezenta un partid politic.

În secțiile de vot, în ziua alegerilor (9 iunie 2024) nu vor fi prezenți angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, au subliniat reprezentanții STS.

Operatorii de calculator și sistemul informatic pus la punct de STS este menit să garanteze securitatea procesului electoral și să întărească măsurile de contracare a unor tentative de fraudă. Totuși, decizia finală referitoare la semnalarea unei posibile tentativă de fraudă nu o va lua sistemul informatic, nici operatorul de calculator, ci președintele secției de vot.

„Noi ne-am luat toate măsurile tehnice şi de securitate astfel încât sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot să poată asigura confidenţialitatea votului şi desfăşurarea în foarte bune condiţii a procesului electoral”

Laurenţiu Ilinca,

Colonel STS

Tabletele puse la dispoziția operatorilor de calculator sunt de construcție obișnuită și au sistem de operare Android. Dar nu au instalat pe ele niciun alt soft decât cel destinat monitorizării procesului electoral. Pentru comunicații, aceste tablete nu vor folosi internetul obișnuit, ci o conexiune specială, realizată de STS.

„Au fost dispuse mai multe măsuri de securitate cibernetică, astfel încât să nu pătrundă nimeni, neautorizat, la nivelul sistemelor informatice. Pe tabletă este instalat o singură aplicație, ADV, care permite verificarea dreptului de vot”

Cătălin Chirca,

Purtător de cuvânt STS

În momentul alegerilor din 9 iunie 2024, „noi suntem pregătiți pentru orice”, au subliniat reprezentanții STS.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă