Descoperirile recente ale navei spaţiale Juno a NASA au dezvăluit activităţi interesante sub crusta îngheţată a celei de-a patra luni ca mărime a lui Jupiter, Europa, potrivit Indy100.
Juno a capturat imagini de înaltă rezoluţie care arată dovezi ale unui ocean sărat sub crusta de gheaţă de 18 km a Europei. Aceste descoperiri sugerează că crusta de gheaţă ar putea fi liberă şi dinamică, permiţând apei sărate să ajungă ocazional la suprafaţă, potrivit actualitate.org.
Europa, care împărtăşeşte caracteristici mai apropiate de o planetă decât de o lună tipică, are un câmp magnetic, o atmosferă fină de oxigen şi un nucleu de fier lichid. Imaginile capturate de Juno, primele detaliate de la misiunea Galileo a NASA din 2000, au dezvăluit detalii neaşteptate despre polii nordici şi sudici ai Europei. Caracteristicile terenului, inclusiv o zonă numită „Platypus,” conţin curburi, creste, blocuri de gheaţă şi material maro-roşiatic închis, pe care oamenii de ştiinţă le consideră indicii ale locaţiilor unde apa sărată din oceanul subteran al lunii se adună.
În plus, posibile pete localizate la 50 km deasupra zonei „Platypus” sunt considerate a fi depuneri de la apă sărată care se ridică la suprafaţă. Această descoperire sugerează că crusta îngheţată a Europei ar putea permite periodic oceanului de dedesubt să interacţioneze cu suprafaţa.
Deşi misiunea Juno se va încheia în 2025, misiuni viitoare sunt programate să exploreze Europa în continuare. Europa Clipper a NASA, care va fi lansată mai târziu în acest an, este aşteptată să ajungă în 2030, iar Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) al Agenţiei Spaţiale Europene, lansat anul trecut, va ajunge în sistemul planetei Jupiter în 2031. Juice are ca scop explorarea a trei dintre lunile lui Jupiter – Ganymede, Callisto şi Europa – îmbunătăţind înţelegerea noastră despre aceste corpuri cereşti şi potenţialul lor de a susţine viaţa.
Un satelit construit de elevi români transmite date din spațiu
Un satelit construit de elevi români și lansat cu o rachetă a companiei lui Elon Musk transmite date din spațiul cosmic.
“La mai bine de un deceniu după lansarea primului nanosatelit românesc în spațiu, nouă liceeni români reușesc trimiterea celui de-al doilea satelit cu o rachetă Falcon-9 deținută de Space-X, compania lui Elon Musk. ROM-2 înconjoară Terra și transmite deja cu succes date din spațiu”, anunță un comunicat de presă.
Începând cu data de 23 iunie, Satelitul ROM-2 transmite date din spațiu. Este vorba de un nanosatelit de forma unui cub cu latura de 5 centimetri. El a fost proiectat și construit de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București.
Proiectul acestui satelit construit de elevi a costat câteva zeci de mii de euro
Echipa liceului a fost susținută de Fundația Superbet, de compania de publicitate Let’s do it, de Fundația culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, de Glass design și de Banca Transilvania. Guvernul României a acoperit o cincime din bugetul total. Acest buget total a ajuns la câteva zeci de mii de euro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!