Rusia ar putea percepe taxe de la companiile naționale pentru utilizarea de software străin, a declarat marți ministrul Dezvoltării Digitale, Maksut Shadaev, citat de agenția de știri TASS, în timp ce Moscova încearcă să reducă dependența de tehnologia străină și să-și consolideze propria tehnologie, scrie Reuters.
Președintele Vladimir Putin a făcut din obținerea independenței tehnologice un obiectiv-cheie, în condițiile în care sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina încearcă să împiedice capacitatea Moscovei de a achiziționa tehnologie și echipamente din străinătate care ar putea să o ajute pe câmpul de luptă.
Ca parte a acestui impuls, Putin a semnat un decret la începutul lunii mai, care prevedea că cel puțin 80% dintre companiile rusești din sectoarele economice cheie ar trebui să treacă la utilizarea de software produs în Rusia până în 2030.
Multe companii rusești folosesc în continuare software străin în operațiunile lor zilnice, deși un pachet de sancțiuni ale UE adoptat în decembrie anul trecut interzice companiilor să furnizeze în Rusia software pentru întreprinderi și pentru proiectare.
„…Credem că trebuie să creăm stimulente economice suplimentare pentru ca întreprinderile să treacă la soluții rusești, iar acest lucru ar trebui să fie legat de anumite motivații fiscale”, a declarat Șadaev la o conferință IT, citat de TASS.
El nu a precizat care ar fi taxa propusă sau cum ar fi colectată.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!