16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiConacul Unirii de la Costache Negri intră în reabilitare. Ce fonduri se...

Conacul Unirii de la Costache Negri intră în reabilitare. Ce fonduri se vor folosi

Autoritățile locale și reprezentanții Muzeului de Istorie au depus o solicitare la Ministerul Culturii pentru a obține o finanțare.

Autoritățile gălățene vor să restaureze conacul în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Țara Românească. Este vorba despre conacul lui Costache Negri din localitatea gălățeană care acum îi poartă numele. În secolul XIX, proprietatea se afla în localitatea Mânjina și acolo politicianul, omul de cultură şi diplomatul Costache Negri organiza întâlnirile de taină ale personalităților care au făcut posibilă Unirea Principatelor.

Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. Ultimele reparații importante s-au făcut în 1996, iar în 2013 conacul a fost afectat de inundațiile din zonă. Chiar dacă este degradat, conacul atrage numeroși vizitatori, în special copii de la școlile din județul Galați.

„Se poate vizita, dar are numeroase probleme. Este o uzură foarte mare, de mult trebuia intervenit. Este și un miros urât. Muzeul a devenit foarte atractiv în ultima perioadă, prin Școala Altfel și prin alte programe. De exemplu, a fost inclus în Noaptea Muzeelor și au venit mulți copii”, a explicat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Costache Negri, Luca Ștefan.

Primăria comunei, Consiliul Județean și Muzeul de Istorie vor solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti un proiect amplu de restaurare. Finanțarea va fi făcută cu bani europeni.

„Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. De aceea, ne-am unit forţele cu Muzeul de Istorie şi autorităţile din Costache Negri pentru a reda strălucirea de altadată a conacului de la Mânjina. Vom solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti un proiect amplu de restaurare, pe care să-l depunem pe fonduri europene în momentul în care se vor deschide axele de finanţare”, a explicat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului XIX și a devenit muzeu în anul 1968.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă