Comunicat de presă, 23 mai 2024
Noul președinte în Europa al Rutei Cafenelelor Istorice (Historic Cafes Route), traseu cultural oficial al Consiliului Europei, este domnul Arnold Gunter Klingeis, fostul ambasador pentru România al acestei rețele culturale europene. Acesta a fost ales pentru a ocupa cea mai importantă funcție a structurii la alegerile desfășurate joi, 23 mai, de șase din cei șapte membri ai consiliului director. În cadrul acelorași alegeri, Marius Rafa, patronul Pardon Cafe Sibiu, a obținut numărul necesar de voturi pentru a ocupa funcția de trezorier al Historic Cafes Route.
Cei doi sibieni, reprezentanți ai unor cunoscute obiective culturale emblematice din județ, au fost aleși în Consiliul Director al Historic Cafes Route (HCR) în urma unui scrutin ce s-a desfășurat în 17 mai și la care au avut dreptul de a fi reprezentate doar locațiile membre din Europa care au intrunit conditiile de participare.
Arnold Gunter Klingeis, reprezentant al Brukenthal Palace Cafe Avrig (prima locație din Romania admisă în HCR) și ambasador al HCR pentru România, alături de Marius Rafa, patronul Pardon Cafe Sibiu (primul local din municipiul Sibiu ce a obținut titlul de membru în organizație), au obținut suficiente voturi, iar în acest fel și-au câștigat calitatea de membri în Consiliul Director al HCR.
În urma desfășurării scrutinului intern, din structura noului Consiliu Director al HCR mai fac parte, pe lângă cei doi români, vicepreședinte HCR, Alesandros Delithanasis (Italia), precum și secretarul structurii, Dimitris Kontoleon (Grecia), Jorge Martinez(Spania), Edith Olosz(cafeneua CH9 Inspiatio din Brasov), Victor de Sa Marques(Portugalia).
Alegerile pentru stabilirea conducerii HCR s-au desfășurat în sistem online, cu participarea celor șapte membri ai Consiliului Director.
Historic Cafés Route este unul dintre cele 49 de Trasee Culturale ale Consiliului Europei și a primit certificarea oficială în iunie 2022.
Brukenthal Palace Cafe Avrig (restaurantul din cadrul Palatului Brukenthal Avrig, reprezentat în cadrul HCR de Arnold Gunter Klingeis) este amenajat în cadrul fostei reședințe de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei din perioada 1777 – 1787. Domeniul baroc de la Avrig a fost proiectat de același arhitect care a elaborat planurile Palatului Schonbrunn din Viena, astfel că asemănările dintre cele două domenii nu sunt deloc întâmplătoare. Acest giuvaer istoric al barocului tarziu, unde istoria, eleganța și rafinamentul se îmbină, asemeni unui dans romantic, cu natura, era denumit odinioară Edenul Transilvaniei.
Cu stima,
Silvia Calin
–
Palatul Brukenthal Avrig