15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialFosta conducere a AJOFM Hunedoara, spalata de pacatele penale

Fosta conducere a AJOFM Hunedoara, spalata de pacatele penale

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA au dat rezolutie de neincepere a urmaririi penale (NUP) in dosarul care viza fosta conducere a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Hunedoara, cercetata pentru un presupus prejudiciu in valoare de peste 6 miliarde lei vechi. Dosarul a ajuns pe masa magistratilor de la Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara, care din cauza sumei calculate ca prejudiciu si-a declinat competenta in acest caz.
In dosar au fost anchetate penal 7 persoane, printre care si fostul director general al AJOFM, Marcel Socol, si adjunctul institutiei, Haralambie Vochitoiu, pentru un prejudiciu estimat la peste 6 miliarde lei vechi, creat in urma acordarii cu prea multa usurinta contracte de consultanta catre o firma din Hunedoara, „Bestjobs” SRL. In sarcina celor cercetati s-a mai retinut initial si faptul ca nici nu ar fi urmarit modul de realizare a lucrarilor.
Ancheta a demarat in urma unei sesizari depuse de actualul director al AJOFM, Iorgovan Velichi, potrivit careia, in perioada 2003 – 2004, fosta conducere ar fi incheiat cinci contracte privind diverse servicii de asistenta cu societatea amintita, insa nu ar fi urmarit si modul de derulare a contractelor, fapt ce ar fi condus la neefectuarea serviciilor de catre firma in cauza. Mai mult decat atat, se vorbea si de incasarea banilor pentru serviciile neefectuate prin intocmirea in fals de documente.
Procurorii Anticoruptie au cercetat 7 persoane pentru inselaciune si fals intelectual, ancheta vizandu-i pe Ioan Marcel Socol, fost director general al AJOFM, fostii adjuncti ai acestuia, Haralambie Vochitoiu si Mariana Bacila, precum si pe Mihaela Boian, Gheorghe Kiss, Adrian Armeanu si Ioan Mugur, angajati ai aceleiasi institutii. Ancheta a fost demarata, anul trecut, de IPJ, dar politistii si-au declinat competenta in acest caz in favoarea DNA.

Neinceperea urmaririi penale

Dupa audierea partilor implicate si dupa instrumentarea probelor procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul fostei conduceri a AJOFM. „Verificand modul in care s-au incheiat contractele, se poate constata ca acestea au fost intocmite doar dupa organizarea licitatiilor si au clauze precise, in care sunt inscrise toate obligatiile pe care le au atat clientul (AJOFM), cat si furnizorul de servicii si sunt vizate, din punct de vedere al legalitatii, de oficiul juridic al AJOFM”, se arata in Ordonanta 48/P/2006 formulata de DNA Alba Iulia, prin care s-a dispus „NUP”.
De asemenea, procurorii Anticoruptie au mai retinut faptul ca la incheierea contractelor este exclusa reaua-credinta, „care este esenta infractiunii de abuz in serviciu”.
Considerand ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, DNA a inchis dosarul conducerii AJOFM.
Cei incriminati au sustinut ca nu este nimic real in acuzatiile care li se aduc si ca sunt victime ale unor presiuni politice, in conditiile in care sesizarea in acest caz a fost facuta de actualul director al AJOFM, despre care au mentionat ca „este omul de casa al ministrului Muncii, Gheorghe Barbu”. Fostul adjunct al AJOFM, Haralambie Vochitoiu, care este si presedinte al PSD Petrosani, a spus chiar ca „la instalarea in functia de director de catre prietenul lui, Gheorghe Barbu, Iorgovan Velichi a facut o plangere penala la Politie prin care cerea sa se cerceteze toate contractele incheiate de institutie in perioada 2001 – 2005. Politia s-a sesizat si a trecut la treaba in 2005. De atunci si pana cand dosarul a ajuns la DNA, politistii, Curtea de Conturi, Garda Financiara au anchetat la milimetru toate aceste contracte, negasind nici o neregula”, a afirmat Vochitoiu.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

A omorât în bătaie un cioban. Suspectul principal este chiar patronul său

Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Buzău, a fost reţinut de polițiști, sub acuzația că ar fi omorât în bătaie un cioban...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă