14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiTrei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu...

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu vor fi protejate de departamentele IT

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care care „nu vor fi vizibile departamentelor de IT”, deci care nu vor fi protejate de departamentele IT ale firmelor pentru care lucrează.

Acest avertisment a fost prezentat în cadrul evenimentului ”The Code of Trust: Safeguarding Businesses in the Era of Emerging Technologies”, organizat în data de 14 mai 2024 de Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R).

”Securitatea datelor din companii trebuie să devină o preocupare a angajaților de la orice nivel din organizație, și nu doar a celor din departamentele de IT. Până în 2027, 75% dintre angajați vor cumpăra, folosi sau chiar vor crea tehnologii care nu vor fi vizibile în fața departamentului de IT, potrivit unui studiu Gartner. Procentul era de 41% în 2022. Asta înseamnă că riscurile de atacuri cibernetice cresc cu un ritm foarte accelerat, iar eforturile de educare și de creștere a conștientizării asupra acestor pericole trebuie să fie consistente atât din partea mediului public, cât și din partea mediului privat”, a declarat Moe Jame, CEO al companiei IT Team Extension, co-lider al grupului de lucru IT& Cybersecurity din cadrul CCE-R.

29 la sută dintre companiile lumii au raportat că au fost afectate material de un incident cibernetic în ultimele 12 luni, conform unui raport lansat în ianuarie 2024 de World Economic Forum la Davos. Cele mai afectate organizații urmează să fie întreprinderile mici și mijlocii, care nu acordă la fel de multă atenție prevenției și care nu investesc la fel de mult în soluții de securitate cibernetică și în educarea angajaților.

”Companiile se grăbesc să adopte cele mai noi tehnologii pentru a nu rămâne în urmă față de competitori și tot mai mulți lideri din organizații iau în calcul capacitatea organizației de a face față unor atacuri cibernetice mai sofisticate. Progresele în ceea ce privește metodele și abilitățile adversarilor (phishing, malware, deepfakes) reprezintă cel mai îngrijorător impact al AI-ului generativ pentru 50% dintre liderii care au răspuns sondajului World Economic Forum”, a explicat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training și servicii IT Swiss Webacademy și co-lider al grupului de IT & Cybersecurity în cadrul Camerei de Comerț Elveția-România.

Grupul de lucru IT & Cybersecurity și-a propus ca, în următorii ani, să facă eforturi pentru creșterii notorietății asupra evoluției tehnologiei și a metodelor prin care companiile își pot reduce riscurile de securitate cibernetică.

Camera de Comerţ Elveţia – România (CCE-R) este o asociație non-profit cu o istorie de 22 de ani în România, care are ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români și de a oferi informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări. În 2024, CCE-R a ajuns la un număr de peste 115 de companii membre care au peste 18.000 de angajați în România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă