19.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiA fost dezvoltat plasticul care se descompune cรขnd nu mai e nevoie...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune cรขnd nu mai e nevoie de el

O echipฤƒ de cercetฤƒtori a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conศ›ine bacterii vii ce declanศ™eazฤƒ descompunerea materialului, potrivit antena3.ro.

Noul plastic care se autodizolvฤƒ combinฤƒ poliuretanul termoplastic (TPU) ศ™i bacteria Bacillus subtilis, care a trebuit sฤƒ fie proiectatฤƒ pentru a supravieศ›ui la temperaturile ridicate implicate รฎn producศ›ia de plastic.

Prin expunerea repetatฤƒ a sporilor la niveluri din ce รฎn ce mai ridicate de cฤƒldurฤƒ, echipa de cercetฤƒtori care a realizat acest nou tip de plastic a descoperit cฤƒ bacteriile ar putea รฎn cele din urmฤƒ sฤƒ facฤƒ faศ›ฤƒ temperaturilor de 135 de grade Celsius necesare pentru a amesteca sporii bacterieni ศ™i TPU, potrivit Science Alert, citatฤƒ de Mediafax.

Eforturile anterioare de a gฤƒsi modalitฤƒศ›i de degradare rapidฤƒ a materialelor plastice au folosit adesea enzime bacteriene ศ™i ciuperci din soluri, unde aceศ™ti microbi sunt รฎn mod natural abundenศ›i. รŽnsฤƒ acest nou material are nevoie doar de sporii bacterieni din interiorul sฤƒu, โ€žtreziศ›iโ€ cu nutrienศ›i ศ™i umiditate, pentru a รฎncepe sฤƒ se descompunฤƒ.

Descompunere fฤƒrฤƒ microbi suplimentari
โ€žCeea ce este remarcabil este cฤƒ materialul nostru se descompune chiar ศ™i fฤƒrฤƒ prezenศ›a unor microbi suplimentari”, spune Jon Pokorski, cercetฤƒtor รฎn domeniul polimerilor la Universitatea din San Diego (UC San Diego).

โ€žSunt ศ™anse ca majoritatea acestor materiale plastice sฤƒ nu ajungฤƒ รฎn instalaศ›ii de compostare bogate รฎn microbi. Aศ™adar, aceastฤƒ capacitate de a se autodegrada รฎntr-un mediu fฤƒrฤƒ microbi face ca tehnologia noastrฤƒ sฤƒ fie mai versatilฤƒ”.

Cercetarea a implicat mai multe etape importante, รฎncepรขnd cu alegerea B. subtilis. Este un tip de bacterie care a fost legat anterior de descompunerea plasticului ศ™i care poate supravieศ›ui รฎn stare latentฤƒ fฤƒrฤƒ rezervele obiศ™nuite de hranฤƒ ศ™i energie.

O altฤƒ etapฤƒ a constat รฎn testarea ratei de descompunere a noului plastic: รฎn condiศ›ii ideale de compostare, care au trezit bacteriile din starea lor latentฤƒ, 90% din plastic a dispฤƒrut รฎn cinci luni. Au existat semne pozitive cฤƒ un anumit nivel de degradare ar putea avea loc ศ™i รฎn condiศ›ii mai puศ›in ideale.

Mai mult, pe lรขngฤƒ faptul cฤƒ au fฤƒcut plasticul biodegradabil, cercetฤƒtorii au descoperit cฤƒ sporii bacterieni au fฤƒcut ca materialul sฤƒ fie cu 30% mai rezistent ศ™i i-au sporit elasticitatea.

โ€žAmbele proprietฤƒศ›i sunt mult รฎmbunฤƒtฤƒศ›ite prin simpla adฤƒugare a sporilor”, spune Pokorski.

TPU este utilizat pe scarฤƒ largฤƒ รฎn tot felul de produse, de la carcase de telefon la piese auto, dar รฎn prezent nu existฤƒ nicio modalitate eficientฤƒ de reciclare.

Pe mฤƒsurฤƒ ce producศ›ia de plastic creศ™te รฎntr-un ritm rapid, avem nevoie urgentฤƒ de modalitฤƒศ›i de a limita cantitatea de plastic care ajunge รฎn mediul รฎnconjurฤƒtor.

รŽntre timp, alศ›i cercetฤƒtori รฎncearcฤƒ sฤƒ producฤƒ materiale plastice care nu sunt fabricate din combustibili fosili, cum ar fi petrolul brut sau derivaศ›ii acestuia.

Japonezii au gฤƒsit o bacterie care โ€mฤƒnรขncฤƒโ€ ลŸi descompune plasticul

Un tip de bacterie care, practic, โ€mฤƒnรขncฤƒโ€ ลŸi descompune plasticul a fost identificatฤƒ de o echipฤƒ de oameni de ลŸtiinลฃฤƒ de la universitatea din oraลŸul japonez Kyoto, potrivit unui studiu publicat รฎn revista โ€Scienceโ€, informeazฤƒ EFE, preluat de Agerpres.

Autorii descoperirii sunt de pฤƒrere cฤƒ aceasta poate oferi o nouฤƒ viziune asupra procesului de reciclare a materialelor plastice, total diferitฤƒ de cea actualฤƒ, care nu este o realฤƒ reciclare, constรขnd doar รฎn topirea obiectelor din plastic ลŸi transformarea lor รฎn alte materiale plastice, mai dure.

Botezatฤƒ Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificatฤƒ dupฤƒ cinci ani de cercetฤƒri ale unor probe prelevate din gropi de deลŸeuri de plastic. Ea este รฎn stare sฤƒ descompunฤƒ polietilenotereftalatul, cunoscut รฎn general ca PET, materialul plastic cel mai comun ลŸi cel mai rezistent, utilizat la o amplฤƒ gamฤƒ de produse, de la sticle pรขnฤƒ la haine. Numai รฎn 2013, la nivel mondial, s-au produs 56 de milioane de tone de PET, care nu este biodegradabil, ceea ce creeazฤƒ o dificilฤƒ problemฤƒ รฎn termeni de protecลฃie a mediului รฎnconjurฤƒtor.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

TVA de 25%?ย Ce ar putea include reforma fiscalฤƒ pentru 2025

Reforma fiscalฤƒ pregฤƒtitฤƒ pentru 2025 include, รฎn majoritatea scenariilor analizate, o creศ™tere a TVA-ului, potrivit informaศ›iilor obศ›inute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Aceastฤƒ posibilitate...

Umit Akdag, fotbalistul din Ligue 1, va reprezenta naศ›ionala Romรขniei U21 รฎn preliminariile EURO 2025!

Mihai Stoichiศ›ฤƒ, directorul tehnic al FRF, a confirmat cฤƒ fundaศ™ul central Umit Akdag va juca pentru naศ›ionala Romรขniei U21, fiind convins de Daniel Pancu...

TVA de 25%?ย Ce ar putea include reforma fiscalฤƒ pentru 2025

Reforma fiscalฤƒ pregฤƒtitฤƒ pentru 2025 include, รฎn majoritatea scenariilor analizate, o creศ™tere a TVA-ului, potrivit informaศ›iilor obศ›inute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Aceastฤƒ posibilitate...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ