28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCOTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu.

Conform sursei citate, COTAR a transmis scrisori deschise către Guvernul României, Parlamentul României, Parlamentul European şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cerând eliminarea amendamentelor introduse în proiectul de modificare a Legii RCA care încalcă flagrant drepturile asiguraţilor, obligându-i la coplată pe păgubiţi.

“Corporaţiile multinaţionale active în domeniul asigurărilor obligatorii auto (RCA) avansează intempestiv un nou proiect de modificare a legislaţiei RCA şi se pare că au găsit susţinere la nivelul conducerii ASF şi din partea unui important partid politic din România, pentru a introduce anumite amendamente catastrofale la Legea RCA nr. 132/2017, fără un studiu de impact care ar releva nocivitatea propunerilor acestora”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii COTAR susţin că au sesizat Parlamentul şi Guvernul României, precum şi instituţiile de la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pe Ursula Von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, pentru oprirea acestui demers legislativ şi lansarea unor dezbateri publice şi consultări ale pieţei, la care să ia parte toţi actorii relevanţi, respectiv asociaţii de consumatori, transportatori, unităţi reparatoare, asigurători etc.

“În timp ce atenţia publicului era concentrată pe mini-vacanţa de Paşte şi pregătirile festive, societăţile de asigurări, cu sprijinul lui Sorin Mititelu, vicepreşedintele ASF, au reuşit, în mod surprinzător, să convingă un grup de parlamentari din Camera Deputaţilor să iniţieze modificări legislative fără precedent în legislaţia RCA”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit COTAR, aceste modificări ar elimina drepturi pe care păgubiţii le au conform legislaţiei naţionale şi europene în vigoare şi ar permite societăţilor de asigurări să îţi maximizeze câştigurile de la cei aproximativ 10 milioane de consumatori de asigurări români.

Totodată, prin aceste schimbări legislative care vor introduce limitări şi restricţii abusive, în defavoarea consumatorilor şi păgubiţilor din accidente auto, costurile de despăgubire suportate de firmele de asigurări ar urma să scadă de la nivelul actual de aproximativ 35% la aproximativ 20%.

“În prezent, din datele disponibile reiese că la fiecare 100 de lei încasaţi de firmele de asigurări din vânzarea de poliţe RCA, doar 35 de lei reprezintă efectiv plăţile de despăgubire, dar s-ar reduce la circa 20 de lei, diferenţa de 80 de lei fiind destinată acoperirii cheltuielilor administrative ale firmelor de asigurări, plus profitului acestora”, se mai spune în comunicat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova...

Roberta Anastase vrea să scape de la Prahova de baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini”

Pierderea alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Prahova de către baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” a tulburat rău de tot apele în organizația județeană PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă