17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInternaționalA intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să...

A intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei

Comisia Europeană (CE) a anunțat că astăzi, 7 mai 2024, a intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei.

Acest nou act legislativ prevede garanţii împotriva interferenţelor politice în deciziile editoriale şi împotriva supravegherii jurnaliştilor. Legea garantează funcţionarea mai uşoară a mass-mediei pe piaţa internă şi online. De asemenea, regulamentul urmăreşte să asigure independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum şi transparenţa privind proprietatea asupra mass-mediei şi alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.

„Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conştientă de faptul că jurnaliştii au un rol esenţial pentru democraţie şi că trebuie protejaţi. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă Comisiei Europene, Vera Jourova.

La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a amintit că „societăţile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democraţiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu ameninţări la adresa libertăţii şi a pluralismului mass-mediei şi cu norme naţionale diferite, neuniforme”.

„Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societăţile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanţii comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, şi vor putea fructifica mai bine oportunităţile legate de funcţionarea pe piaţa noastră unică fără nicio interferenţă, privată sau publică”, a explicat comisarul european.

Propus de Comisie în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecţie a dreptului la pluralitatea mass-mediei, care au devenit aplicabile după 6 luni.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă