Florin Piersic (88 ani), unul dintre cei mai mari actori români, a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, iar acum ies la iveală noi detalii despre operația sa. Medicul care a condus această intervenție a oferit primele declarații, aducând în atenție o situație gravă în legătură cu starea de sănătate a artistului.
Operația a avut loc în prima zi de Paște la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, după ce medicii au descoperit că o infecție s-a răspândit în zona stimulatorului cardiac a lui Florin Piersic. Această infecție, care s-a extins în întregul său corp, inclusiv la nivelul inimii, a avut nevoie o intervenție chirurgicală de urgență pentru salvarea vieții actorului.
De altfel, nu este prima intervenție medicală majoră la care a fost supus Florin Piersic. În anul 2019, el a fost operat la genunchi la un spital privat din București, ceea ce arată că sănătatea sa a fost supusă unor provocări serioase în ultimii ani.
Cu toate acestea, starea de sănătate a artistului este acum stabilă, iar acesta se simte mai bine. Operația reușită și îngrijirile medicale adecvate au contribuit la recuperarea sa și la restabilirea echilibrului său fizic.
„Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva”
„Avem două mari categorii de dispozitive cardiace implantabile. Sunt stimulatoare cardiace, care sunt dispozitive anti bradicardice. Adică nu fac altceva decât să dea o frecvență cardiacă corespunzătoare în situațiile în care inima bate rar.
În situația în care inima bate repede, în tahiaritmii, avem vreo cinci clase de medicamente antiaritmice care pot interveni și pot reduce frecvența cardiacă sau restabili ritmul cardiac.
În situațiile în care inima bate rar, nu există medicamente de cură îndelungată care să facă din nou ca frecvența cardiacă să crească, singurele sunt stimulatoarele cardiace. Deci asta este meseria unui stimulator cardiac, să nu lase inima să evolueze cu o frecvență joasă.
Alături de stimulatoarele cardiace, cea de-a doua mare categorie de dispozitive cardiace electronice implantabile sunt defibrilatoarele, care fac tot oficiul unui stimulator cardiac supraveghind în permanență ritmul cardiac, au și capacitatea de a da șoc electric, de fapt sarcina primordială a unui defibrilator, de a opri o tahiartimie severă, amenințătoare de viață.
Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva, dar ele fac foarte mult, la urma urmei, faptul că țin omul în viață, impunând o frecvență cardiacă optimă.
Implantarea aparatelor convenționale presupune introducerea în inimă a una, două sau trei sonde, sonde care sunt niște sârmulițe performante, izolate, cu o tehnologie deosebită la bază. Și care se introduc prin sistemul venos, adică prin vene, în inimă poziționate sub control radiologic. De regulă se implantează în regiunea subclaviculară stângă”, a dezvăluit Horia Roșianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, pentru romaniatv.net.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!