5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPolonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract similar.

Primul avion de luptă F-35 destinat Poloniei, denumit AZ-01, va fi livrat acestei țări în cursul anului 2024, a anunțat, la data de 29 aprilie 2024, printr-un comunicat de presă, compania americană Lockheed Martin, care este producătorul acestui tip de aeronavă.

La finalul lunii aprilie 2024, prima aeronavă model F-35A dintre cele destinate Poloniei era în faza finală de asamblare la uzina aeronautică din Fort Worth (statul Texas). Uzina aparține Guvernului SUA și este administrată de compania Lockheed Martin. Doar trei uzine din lume produc avioane F-35. Una este în SUA (Fort Worth), a doua este în Italia iar a treia este în Japonia.

Pentru primul avion F-35 destinat Poloniei, una dintre etapele care urmează să fie realizată la Fort Worth este fixarea motorului. După ce va fi aptă de zbor, aeronava va fi trimisă de la uzina din Fort Worth la baza aeriană Ebbing, aparținând Gărzii Naționale din statul Arkansas, acolo unde se antrenează piloții polonezi.

Polonia a semnat cu Statele Unite un contract prin care cumpără 32 de aeronave model F-35. Aceste aeronave, denumite neoficial „avioane invizibile” (foarte greu detectabile pe radar), sunt considerate cele mai bune dintre toate cele care se produc în țările NATO. Contractul semnat de Polonia în ianuarie 2020 era în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

Un decalaj de timp asemănător, între momentul semnării contractului și momentul livrării primelor aeronave, este de așteptat să se constate și în cazul României. În toamna anului 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a trimis Parlamentului, spre aprobare, cererea de aprobare a programului F-35. Aprobarea Parlamentului este obligatorie pentru orice achiziție militară mai scumpă de o sută de milioane de euro. Parlamentul României a aprobat acest program de achiziții militare, iar etapa următoare este semnarea contractului de achiziție între Guvernul României și Guvernul SUA. Acum câteva zile, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, preciza că negocierile româno-americane pe acest subiect sunt „foarte avansate”, fiind posibilă semnarea contractului cu SUA în anul 2024.

Contractul care urmează a fi semnat de România pentru cele 32 de aeronave F-35 are valoarea estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă