-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOcolul Bucureștiului în 30 de zile

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli…” – vorba bancului. Dar totul pare a fi moșmondit pentru ca rezultatul final să fie cel dorit de Ambasadă: Nicușor, „încă o tură.”

Marcel Ciolacu s-a dat peste cap, în urmă cu o lună (ar fi făcut orice să nu ajungă Gabriela Firea candidat) și iată că nemernicul context l-a dus în situația de a o lua în brațe și a-i recunoaște, în sfârșit, nu doar competența administrativă, dar și tracțiunea electorală. Noroc că liberalii s-au delimitat de responsabilitatea desemnării “doctorului de dinți sau de genunchi, nu-l cunoaștem,” vorba lui Rareș Bogdan.

Coaliția a răsucit fusele orare, fără a-l fi citit pe Nea Vanea

În fatidica zi de luni, liderii celor două partide au bătut recordul orar al vreunei ședințe politice. Și nu la partid, ci la guvern. Cincisprezece ore pentru marea răsucire a deciziei de a o lua de la început. E și asta o performanță!

Citește și: Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Dar iată cronologia unei zile de foc.

Liderii PSD s-au reunit la ora 10:10. După o oră, au apărut și liberalii. Pe la 12:08, candidatul Cătălin Cârstoiu a aflat de la noi, jurnaliștii, că s-a renunțat la el. A stat degeaba cu ochii pe telefon, strângând în brațe proiectul politic: “300 de proiecte pentru București,” întins pe șaptezeci de pagini. După lipsa de eleganță a celor care în urmă cu o lună îl prezentau ca soluția magică, au urmat câteva ore de transpirații și de telefoane. „Un alt independent era exclus.” Pe Marcel Ciolacu îl și luase gura pe dinainte: „s-a încheiat vremea independenților!”

„Ne iubim sau dormim separat?”

Primarii PSD de la sectoare (Negoiță și Băluță) și Ciprian Ciucu de la PNL au spus pas-parol. Ce era de făcut? Mai rămânea mai puțin de o săptămână pentru depunerea listelor de semnături și a dosarului de candidat. „Ne iubim sau dormim separat?” – acest gând plutea în mintea multora pentru destresare. După lungi deliberări, “comasații” au decis să meargă separați. Dar cu cine? Noi nu aflasem, decât despre primirea unui telefon misterios, de peste mări și zări, care a întors soluția la punctul de plecare. Astfel, liderii PSD și PNL și-au depășit starea de orgoliu furibund și l-au sunat cu extaz moderat pe doctorul de la Municipal. Acesta a ajuns la Guvern, în jurul orei 19:00, punând pe masă proiectul cu 300 de idei. Degeaba. În cinci ore, n-a reușit să-i convingă. Ciolacu și Ciucă i-au cerut insistent să se retragă singur. N-a vrut. A insistat spunându-le că mandatul e pe masa lor, un ping-pong fără tabelă de scor. I-au reproșat medicului că are probleme la mapa profesională și că alianța va pierde din cauza dosarului de incompatibilitate de la ANI. Nu i-au recunoscut, în niciun moment, că n-au făcut nimic pentru a-l scoate dintr-un clenci mediatic, ușor de dezamorsat de-o echipă profesionistă de gestionare a situațiilor de criză. Unii chiar au zâmbit, gândindu-se că, astfel, se răzbună pe principalul lui susținător din umbră.

citește și: De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

L-au concediat, fără a se gândi că într-o bună zi, pot fi pacienții doctorului

Decizia a survenit după ora 24:00. L-au concediat! Doctorul a plecat pe la 0:30. Liderii s-au întors la decizia veche de o lună. „Ne iubim, dar dormim separat!” – suna murmurul ca o lozincă. Sebastian Burduja a fost trezit din somn și i s-a comunicat verdictul: “candidezi!” Nu l-a întrebat nimeni dacă mai vrea, dacă e pregătit să-și asume acest rol, dacă a dormit cu ciorapi sau fără ciorapi. Nimic. Pe cai, că se filmează!

Foto: Inquam

A doua zi dimineață, sărutându-i mâna, într-un gest tardiv, dar firesc, Marcel Ciolacu a dat de veste lumii bucureștene: ”Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol. De astăzi, chiar au ce alege! Succes, Gabi!” Din acel moment, “candidatul momentan” a devenit „definitiv.”

20 de locuri de parlamentari pentru Domn profesor. „Închidem așa?”

Pentru Gabriela Firea a fost mai ușor. Era la fața locului. A admis. Și-a trecut peste orgoliu, chiar dacă i s-au furat patru săptămâni cruciale de campanie.

A doua zi de dimineață, Marcel Ciolacu a trebuit să facă apel public la Cristian Popescu Piedone să se retragă din competiție. Vă dați seama că asta s-a întâmplat după ce eșuaseră toate căile de negociere? Domn profesor – starostele său – vrea douăzeci de locuri de parlamentari pe listele PSD. „Aiasta nu se poate,” ar spune regele roșu. La scurt timp, năbădăiosul mâncător de mici la tarabă și cu snickers-i de șapte sute de euro în picioare, i-a dat replica imediată: ”Cine să mă retragă? Firea și Burduja sunt de sacrificiu.”

Gabriela Firea s-a pus pe treabă. Organizare, staff, echipă de campanie.

Nu există nicio explicație logică de ce liderii coaliției au făcut ocolul Bucureștiului în 30 de zile. Au fost șantajați? Li s-au pus dosarele pe masă? S-a prăvălit anticorupția peste ei?

Rareș Bogdan a salvat onoarea PNL

Din toată tărășenia, liberalii au ieșit cel mai puțin ciuruiți. Au și avut norocul cu declarația timpurie a lui Rareș Bogdan, care s-a delimitat tactic de candidatura doctorului Cârstoiu. 

Multă lume se întreabă de ce Gabriela Firea a acceptat umilința. Principalul motiv ar fi că un lider politic de condiție și care-și respectă electoratul nu-l trădează. Are probabil cel mai mare număr de alegători dintre toți politicienii români.

Sebastian Burduja are șansa de a se căli electoral. Nu poți face o mare carieră politică fără să treci măcar o dată printr-un turnir electoral. La firul ierbii, se învață politica efectivă, nu prin birourile desemnaților.

Cursa de o sută de metri garduri e o provocare pentru amândoi. Mai ales pentru Gabriela Firea, care vrea să demonstreze că încă mai are putere în PSD.

E greu de crezut, totuși, că voința ambasadei va fi răsturnată de un proces electoral corect. Rămâne să ne lămurim!

VOCILE LUMII

Klaus Iohannis

”Acum, cert, nu este un mare succes al coaliţiei, ca să mă exprim aşa. În rest, nu vreau să comentez deciziile coaliţiei în materie de ales candidaţi şi de felul în care se vor poziţiona. Ştiţi bine că discuţiile în coaliţie s-au purtat ieri şi azi-noapte, din câte am înţeles, deci nu am fost acolo ca să fiu în contact nemijlocit.

Am aflat rezultatele, important este ca această soluţie de candidaţi separaţi pe Bucureşti să nu ducă la nişte lupte electorale în interiorul coaliţiei, care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activităţii Guvernului”, a spus Iohannis, citat de News.ro.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă