20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒIncognitoRomรขnii sunt invitaศ›i sฤƒ se angajeze รฎn armatฤƒ, รฎntr-un moment de crizฤƒ...

Romรขnii sunt invitaศ›i sฤƒ se angajeze รฎn armatฤƒ, รฎntr-un moment de crizฤƒ internaศ›ionalฤƒ. Un soldat profesionist cรขศ™tigฤƒ peste 5000 de lei net

Deศ™i nu se ia รฎn calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apฤƒrฤƒrii Naศ›ionale (MApN) va organiza o nouฤƒ campanie de recrutare de soldaศ›i ศ™i gradaศ›i profesioniศ™ti ศ™i anunศ›ฤƒ, รฎn acest context, cฤƒ militarii din aceastฤƒ categorie vor beneficia de un venit lunar mediu net de peste 5000 de lei.

MApN va organiza, รฎn luna mai, cea de-a doua campanie din anul 2024 de recrutare ศ™i selecศ›ie de soldaศ›i profesioniศ™ti. Pentru a creศ™te atractivitatea acestei oferte, MApN face publice cรขteva detalii legate de veniturile oferite soldaศ›ilor ศ™i gradaศ›ilor profesioniศ™ti.

„Pentru cฤƒ รฎnศ›elegem cฤƒ, din punct de vedere profesional, vocaศ›ia pentru armatฤƒ trebuie sฤƒ se sprijine ศ™i pe componenta de venit salarial, prezentฤƒm mai jos veniturile lunare posibil a fi realizate รฎn luna mai 2024 (net: soldฤƒ ศ™i normฤƒ de hranฤƒ) ale soldaศ›ilor / gradaศ›ilor profesioniศ™ti, รฎntr-o simulare care are รฎn vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr. 26/2024 ศ™i care pot fi majorate corespunzฤƒtor drepturilor salariale acordate รฎn funcศ›ie de condiศ›iile individuale รฎn care รฎศ™i desfฤƒศ™oarฤƒ activitatea: cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajฤƒrii: 4.399 lei (format din soldฤƒ lunarฤƒ netฤƒ รฎn valoare de 3.345 lei ศ™i valoarea normei de hranฤƒ de 1.054 lei); cel mai mare venit lunar net al unui soldat / gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldฤƒ lunarฤƒ netฤƒ รฎn valoare de 4.711 lei ศ™i valoarea normei de hranฤƒ de 1.054 lei); media venitului lunar net al unui soldat / gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldฤƒ lunarฤƒ netฤƒ รฎn valoare de 4.082 lei ศ™i valoarea normei de hranฤƒ de 1.054 lei)”, anunศ›ฤƒ un comunicat de presฤƒ transmis de MApN.

Alte drepturi financiare menศ›ionate de MApN sunt „norma de echipare, indemnizaศ›iile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformฤƒrii รฎn plata din ratฤƒ pentru cumpฤƒrarea unei locuinศ›e), de detaศ™are, de misiune, decontare transport concediu de odihnฤƒ, decontare contravaloare voucher de vacanศ›ฤƒ, decontare tratament ambulatoriu ศ™i servicii medicale etc., specifice instituศ›iilor din sistemul de apฤƒrare naศ›ionalฤƒ, ordine publicฤƒ ศ™i securitate naศ›ionalฤƒ”.

MApN precizeazฤƒ ศ™i cฤƒ este รฎn curs de reglementare o majorare a soldei de funcศ›ie de pรขnฤƒ la 30 la sutฤƒ „pentru personalul angajat รฎn unitฤƒศ›i aflate รฎn proces de menศ›inere ศ™i consolidare a capacitฤƒศ›ii operaศ›ionale”.

Decizia conducerii Armatei Romรขne de a organiza cea de-a doua campanie de recrutare vine dupฤƒ ce, la prima campanie din anul 2024, doar 40 la sutฤƒ dintre candidaศ›ii รฎnscriศ™i au fost admiศ™i. Au fost scoase la concurs 5.093 de locuri, pe care s-au รฎnscris 6.448 de candidaศ›i, dintre care 20 la sutฤƒ au fost fete. Doar 2.626 de candidaศ›i au fost admiศ™i. Prima probฤƒ a fost evaluarea fizicฤƒ iar la aceasta au fost respinศ™i 24 la sutฤƒ dintre candidaศ›i.

„Constatarea generalฤƒ a fost cฤƒ cei mai mulศ›i dintre candidaศ›i nu au reuศ™it sฤƒ treacฤƒ de evaluarea fizicฤƒ (cu sublinierea faptului cฤƒ a fost prima probฤƒ a procesului de recrutare-selecศ›ie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenศ›ฤƒ 2.000 m). O persoanฤƒ cu vรขrsta cuprinsฤƒ รฎntre 18 ศ™i 45 ani, cu o dezvoltare fizicฤƒ normalฤƒ ar trebui sฤƒ nu รฎntรขmpine dificultฤƒศ›i majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluฤƒri”, subliniazฤƒ MApN.

Tinerii care au trecut cu bine de evaluarea fizicฤƒ au susศ›inut o evaluare psihologicฤƒ ศ™i, รฎn final, o evaluare medicalฤƒ. Evaluarea psihologicฤƒ ศ™i cea medicalฤƒ au redus, la rรขndul lor, procentul celor consideraศ›i apศ›i sฤƒ devinฤƒ soldaศ›i profesioniศ™ti.

Interesant รฎn comunicatul transmis de MApN este absenศ›a oricฤƒrei referiri la contextul politico-militar internaศ›ional ศ™i la riscurile aferente profesiei de militar, mai ales รฎn acest moment. รŽn octombrie 2022, deci la cรขteva luni dupฤƒ ce รฎncepuse rฤƒzboiul din Ucraina, „Barometrul de securitate a Romรขniei” arฤƒta cฤƒ 66 la sutฤƒ dintre cetฤƒศ›eni au รฎncredere mare sau foarte mare รฎn Armata Romรขnฤƒ. รŽn schimb, dacฤƒ ar trebui sฤƒ participe la apฤƒrarea ศ›ฤƒrii, doar 36 la sutฤƒ dintre romรขni au spus cฤƒ vor participa. 33 la sutฤƒ dintre romรขni spuneau cฤƒ ar aศ™tepta sฤƒ vadฤƒ cum decurge situaศ›ia iar 29 la sutฤƒ dintre romรขni spuneau cฤƒ ar pleca din ศ›arฤƒ sau ar รฎncerca sฤƒ se ascundฤƒ.

Acum o lunฤƒ, ambasadoarea SUA รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, a participat la o conferinศ›ฤƒ intitulatฤƒ โ€Schimbarea dinamicii รฎn regiunea Mฤƒrii Negreโ€, organizatฤƒ de Centrul Marshall. Ambasadoarea SUA saluta faptul cฤƒ 18 ศ›ฤƒri membre NATO oferฤƒ cel puศ›in 2 la sutฤƒ din PIB pentru Apฤƒrare, iar aceศ™ti bani sunt cheltuiศ›i ศ™i pentru a creศ™te gradul de pregฤƒtire a militarilor lor.

โ€œRomรขnia este lider รฎn NATO cu alocarea a 2,5% din PIB pentru apฤƒrare, รฎmpreunฤƒ cu dobรขndirea de noi capacitฤƒศ›i de luptฤƒ prin multe parteneriate. Bugetele crescute au permis naศ›iunilor NATO sฤƒ-ศ™i modernizeze armatele, sฤƒ doneze echipamentele รฎn exces, sฤƒ-ศ™i sporeascฤƒ gradul de pregฤƒtire ศ™i sฤƒ sprijine reorganizarea NATOโ€

Kathleen Kavalec,

Ambasadoarea SUA รฎn Romรขnia

Acum douฤƒ luni, parlamentarii din Comisiile de Apฤƒrare, Ordine Publicฤƒ ศ™i Siguranศ›ฤƒ Naศ›ionalฤƒ au avut o รฎntรขlnire cu conducerea MApN. Dupฤƒ acea รฎntรขlnire, ศ™efa Comisiei de Apฤƒrare din Senat, Nicoleta Pauliuc, confirma cฤƒ MApN lucreazฤƒ la un proiect de lege care sฤƒ reglementeze stagiul militar voluntar. Imediat dupฤƒ aceea, MApN a publicat proiectul Legii apฤƒrฤƒrii naศ›ionale.

„Vorbim despre un proiect de lege la care lucreazฤƒ Ministerul Apฤƒrฤƒrii, care vorbeลŸte, รฎntr-adevฤƒr, despre un stagiu militar voluntar sau pregฤƒtire militarฤƒ voluntarฤƒ. Termenii, condiลฃiile le vom vedea cu toลฃii รฎn momentul รฎn care acest proiect de lege primeลŸte toate avizele instituลฃionale”

Nicoleta Pauliuc,

Preศ™edinta Comisiei de Apฤƒrare din Senat

„Nu existฤƒ niciun motiv de panicฤƒ pentru cฤƒ nu se va da nicio lege, nu va face niciun romรขn stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaลฃi cu arcanul sa mergem รฎn armatฤƒ”, a promis Nicoleta Pauliuc.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

China, Brazilia ศ™i India sunt favoritele lui Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina

Beijing, Brazilia sau New Delhi โ€“ acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiศ›i รฎn discuศ›iile pentru a pune capฤƒt rฤƒzboiului...

DSU ศ™i STS lucreazฤƒ la extinderea sistemului RO-Alert. Mesajele, transmise ศ™i la televizor

Departamentul pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ ศ™i Serviciul de Telecomunicaศ›ii Speciale au anunศ›at recent extinderea sistemului de avertizare RO-Alert, care va include acum ศ™i canale...

Poliศ›iศ™tii acuzaศ›i cฤƒ mฤƒsluiesc aparatul radar pentru a da mai multe amenzi

Mai mulศ›i poliศ›iศ™ti din cadrul Poliศ›iei Orฤƒศ™eneศ™ti Turceni, din judeศ›ul Gorj, sunt acuzaศ›i cฤƒ au mฤƒsluit aparatul radar pentru a da mai multe amenzi, pentru a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ