17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒOp & EdOpiniiCรขnd speranศ›ele devin iluzii

Cรขnd speranศ›ele devin iluzii

Pare cฤƒ am început un cimitir, care inevitabil promite multe cruci. Marile speranศ›e, devenite iluzii cu timpul, ne strฤƒbat vieศ›ile din generaศ›ie în generaศ›ie.

La începutul anilor 90 a fost speranศ›a luptei anti-comuniste, rezultatul îl vedem astฤƒzi, când instituศ›iile statului sunt burduศ™ite de copiii nomenclaturiศ™tilor. A urmat apoi speranศ›a modernizฤƒrii prin integrarea europeanฤƒ, rezultatul e vizibil pentru oricine.

Ultima speranศ›ฤƒ devenitฤƒ ศ™i ea între timp o iluzie a fost cea a luptei anticorupศ›ie. Preluatฤƒ dupฤƒ modelul italian, implementat tot de americani, campania contra corupศ›ilor de la noi, deศ™i prezintฤƒ unele similitudini la nivelul acศ›iunii personajelor implicate, nu a avut aceeaศ™i amploare ca în peninsulฤƒ. În acelaศ™i timp, mulศ›i dintre actorii, dar ศ™i observatorii acelui fenomen se întreabฤƒ astฤƒzi, dacฤƒ o acศ›iune în forศ›ฤƒ e cea mai bunฤƒ soluศ›ie împotriva corupศ›iei. Spre exemplu, unul dintre procurorii din echipa ”Mani Pulite” considerฤƒ astฤƒzi, cฤƒ acศ›iunea blitzkrieg anticorupศ›ie nu a fฤƒcut altceva decât sฤƒ ridice nivelul speciei vânate: ”am prins zebrele încete, animalele rapide au scฤƒpat.” Nu putem sฤƒ nu remarcฤƒm cฤƒ ศ™i la noi ochiurile plasei au fost mult prea largi, astfel cฤƒ au cฤƒzut doar peศ™tii mari, dar ศ™i aceia în numฤƒr mic.
Episodul fugarilor de care avem noi parte astฤƒzi a fost trฤƒit ศ™i de italieni.

Cel mai celebru caz fiind cel al lui Bettino Craxi, liderul Partidului Social Democrat, care a fugit în Tunisia, ศ›arฤƒ care avea sฤƒ refuzฤƒ extrฤƒdarea ศ™i sฤƒ-l protejeze pânฤƒ la moarte sa în anul 2000.

De fapt, acesta a fost cel mai mare peศ™te al sistemului atacat de justiศ›ia italianฤƒ. Apoi a apฤƒrut ”Naศ™ul” justiศ›iei, Silvio Berlusconi, care culmea, ajunge la putere datoritฤƒ lui ”mani pulite”. La început  încearcฤƒ sฤƒ faulteze justiศ›ia schimbând legile, dar eศ™ueazฤƒ sub asaltul mulศ›imii revoltate. Berlusconi a schimbat apoi tactica ศ™i a început defฤƒimarea procurorilor, campanie dusฤƒ de trustul sฤƒu de presฤƒ ani de zile. De abia aศ™a a reuศ™it. Inevitabil au ieศ™it mici pete la unii procurori.

”Inclusiv marele Di Pietro a fost acuzat cฤƒ a luat bani cu împrumut de la oameni de afaceri suspecศ›i, e adevฤƒrat fฤƒrฤƒ sฤƒ-i favorizeze în justiศ›ie.”

Ceva mai degrabฤƒ la limita moralitฤƒศ›ii, decât a legalitฤƒศ›ii, greศ™ealฤƒ pe care el a recunoscut-o. Dupฤƒ ani de zile, legile au fost schimbate ศ™i au survenit unele achitฤƒri.

Rolul presei a fost unul uriaศ™, în prima fazฤƒ fiind o bâtฤƒ care lovea în politicienii corupศ›i, ca apoi multe guri de tun sฤƒ se îndrepte înspre magistraศ›i, în special la ordinul lui Berlusconi. Ca ศ™i la noi, unii analiศ™ti versatili au cฤƒutat sฤƒ discrediteze cu orice preศ› deciziile justiศ›iei, iar câศ›iva procurori ticฤƒloศ™i ศ™i incompetenศ›i au fost prezentaศ›i din excepศ›ii, drept regulฤƒ generalฤƒ.  S-a inoculat ideea, nu lipsitฤƒ de orice temei,  cฤƒ e vorba doar de o rฤƒfuialฤƒ între douฤƒ bande rivale. În pofida acestor impuritฤƒศ›i de pe mâinile justiศ›iei italiene, rฤƒmân totuศ™i câteva diferenศ›e mari în comparaศ›ie cu acศ›iunea de la noi, acolo mฤƒcar a fost demolatฤƒ clasa politicฤƒ care nu s-a mai putut ascunde sub alte nume prin tot felul de fuziuni dubioase, precum ศ™i atitudinea mult mai demnฤƒ ศ™i independentฤƒ a justiศ›iarilor. Declanศ™atorul ศ™i vârful de lance a luptei anticorupศ›ie, Antonio Di Pietro, a decis sฤƒ rฤƒmânฤƒ procuror, refuzând propunerea vicleanฤƒ a lui Berlusconi de-a fi ministru de Justiศ›ie. Noi nu am avut ceva comparabil cu el sau cu ceilalศ›i procurori.
 

La noi s-a preferat beneficiul funcศ›iei ศ™i cel de imagine, în dauna unei munci la sânge împotriva corupศ›iei.
 
 

Pânฤƒ la urmฤƒ nu e devinฤƒ vânatul cฤƒ scapฤƒ, ci vânฤƒtorul cฤƒ nu-l ศ›inteศ™te. Aici mai survine o diferenศ›ฤƒ, dacฤƒ alศ›ii eศ™ueazฤƒ într-o luptฤƒ crâncenฤƒ pe viaศ›ฤƒ ศ™i pe moarte, noi eศ™uฤƒm lamentabil în orice întreprindem, pentru cฤƒ noi nu luptฤƒm pentru nimic, doar cฤƒutฤƒm oportunist beneficiile, fie cฤƒ e vorba de politicieni sau de aศ™a-ziศ™ii apฤƒrฤƒtori ai statului de drept.

Aceastฤƒ speranศ›ฤƒ de curฤƒศ›are a gunoiului care a umplut statul român a sfârศ™it ศ™i ea în a fi reconsideratฤƒ retroactiv ca fiind o iluzie. Dar viaศ›a merge mai departe, cum ne aduce aminte mereu, Hagi, ศ™i alte speranศ›e au ศ™i încolศ›it deja. Una dintre cele mai recente, deศ™i se aratฤƒ ca o speranศ›ฤƒ de-un verde proaspฤƒt are un mare potenศ›ial de viitoare iluzie. Este vorba de acest Green Deal, revoluศ›ia verde care ar curฤƒศ›a solul românesc, subsolul fiind rezolvat deja, de ultimele urme de agriculturฤƒ. A nu se înศ›elege cฤƒ energiile verzi nu sunt binevenite, doar cฤƒ liderii noศ™tri vor implementa ศ™i aceastฤƒ politicฤƒ, aศ™a cum au fฤƒcut cu toate ideile importate dupฤƒ 1990, total în detrimentul populaศ›iei ศ™i exclusiv în favoarea binefฤƒcฤƒtorilor lor externi.

Cei care se iluzioneazฤƒ cel mai uศ™or de toate revoluศ›iile care ne vin pe cap din exterior, reprezintฤƒ snobimea care-ศ™i închipuie cฤƒ în felul acesta suntem ศ™i noi în pas cu lumea bunฤƒ. Uitând cฤƒ ei nu sunt cetฤƒศ›enii ศ›ฤƒrilor dezvoltate care iniศ›iazฤƒ marile proiecte ale omenirii ศ™i implicit principalii beneficiari, ci doar clienศ›ii second hand, idioศ›ii utili ai revoluศ›iilor globaliste. Însฤƒ marea speranศ›ฤƒ care le cuprinde pe toate este cea a tehnologiei, care, prin forศ›a ei globalizatoare, va deturna noile generaศ›ii de pe ศ™ina veche pe care merge lent marfarul gol al istoriei noastre.

Dacฤƒ analizฤƒm mai bine, ne dฤƒm seama cฤƒ nu e nimic nou sub soare, tema generaศ›iei care va urma ศ™i va schimba totul e veche de când lumea, doar cฤƒ noi abuzฤƒm mereu de aceastฤƒ mântuire etern amânatฤƒ. Dar cum nu putem vorbi de ceva ca fiind o iluzie decât dupฤƒ consumarea faptului ศ™i aceastฤƒ speranศ›ฤƒ are dreptul la propria viaศ›ฤƒ, indiferent cât de scurtฤƒ va fi pulsaศ›ia ei.

Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru este contributor RL din anul 2021. Ciprian a studiat Filozofia la Universitatea BabeลŸ - Bolyai, Cluj Napoca ศ™i deศ›ine un master รฎn Managementul Resurselor Umane. Debut รฎn presฤƒ: 2004, ลŸtiri, reportaje, interviuri, editoriale, emisiuni radiofonice, apariศ›ii รฎn presa localฤƒ ลŸi centralฤƒ :Hotnews, Evz, Lumea, Europolis, Dilema Veche.
Cele mai citite

Planศ™eul din Piaศ›a Unirii intrฤƒ รฎn reconstrucศ›ie totalฤƒ

Nicuศ™or Dan nu vrea sฤƒ รฎnchidฤƒ circulaศ›ia รฎn zona Piaศ›a Unirii, รฎn timp ce primarul sectorului 4 este de altฤƒ pฤƒrere Lucrฤƒrile de la planลŸeul...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Donald Trump รฎl vrea pe Elon Musk รฎn echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentalฤƒ pentru eficienศ›ฤƒ, condusฤƒ de Elon Musk รŽntr-un interviu despre viziunea sa economicฤƒ, Trump a declarat cฤƒ, dacฤƒ va ajunge la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ