17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleNaomi, cea mai cunoscutฤƒ cรขntฤƒreaศ›ฤƒ transgender din Romรขnia, a murit la vรขrsta...

Naomi, cea mai cunoscutฤƒ cรขntฤƒreaศ›ฤƒ transgender din Romรขnia, a murit la vรขrsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din Romรขnia, s-a stins din viaศ›ฤƒ la vรขrsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizatฤƒ รฎn Germania ศ™i, din pฤƒcate, vineri seara, 19 aprilie 2024, a suferit un accident vascular cerebral, iar eforturile medicilor de a o salva au fost รฎn zadar.

Naomi ศ™i-a cรขศ™tigat notorietatea รฎn anii 2000, iar impactul sฤƒu รฎn industria muzicalฤƒ ศ™i comunitatea LGBTQ+ a fost profund. รŽn 2014, aceasta a participat ศ™i la Eurovision.

„Cu inimฤƒ grea, vฤƒ anunศ› cฤƒ Naomi a trecut รฎn liniศ™te รฎn cursul serii de azi, 19 aprilie 2024. Ne vom aminti mereu de istoria LGBT pe cre a creat-o รฎn Romรขnia ศ™i vom pฤƒstra amintirile frumoase alฤƒturi de noi. Sentimentele noastre de compasiune ศ™i susศ›inere sunt alฤƒturi de familia ศ™i cei dragi. Odihnฤƒ liniศ™titฤƒ, Regino”,ย este mesajul postat de Antonela pe reศ›elele sociale, o prietenฤƒ apropiatฤƒ a lui Naomi.

Naomi Moldovan, cunoscutฤƒ sub numele de Naomy sau Naomi, s-a nฤƒscut ca Florin Moldovan pe 25 aprilie 1977 รฎn Sighiศ™oara, Mureศ™. A fost o cรขntฤƒreaศ›ฤƒ, compozitoare ศ™i actriศ›ฤƒ transgender romฤƒ. De-a lungul carierei sale, a obศ›inut un succes notabil รฎn competiศ›iile muzicale, cรขศ™tigรขnd 75 de premii din 103 de participฤƒri la diverse festivaluri interjudeศ›ene ศ™i naศ›ionale de muzicฤƒ uศ™oarฤƒ din Romรขnia. Aceastฤƒ realizare remarcabilฤƒ a fost oficial recunoscutฤƒ de Radio Romรขnia Actualitฤƒศ›i รฎn anul 1998, prin intermediul lui Andrei Titus.

Naomy a atras atenศ›ia la nivel naศ›ional prin participarea la Selecศ›ia Naศ›ionalฤƒ pentru Eurovision 2014 cu melodia โ€žDacฤƒ tu iubeศ™tiโ€, compusฤƒ de Jimi Laco ศ™i scrisฤƒ de Rareศ™ Borcea. Deศ™i a obศ›inut locul 10 ศ™i un total de 3 puncte, prezenศ›a sa a fost remarcabilฤƒ.

รŽn cinematografie, Naomy ศ™i-a fฤƒcut debutul รฎn rolul lui Adriani รฎn filmul โ€žGadjo diloโ€, cunoscut รฎn romรขnฤƒ ca โ€žStrฤƒinul nebunโ€ ศ™i รฎn englezฤƒ ca โ€žThe Crazy Strangerโ€. Acest film este o producศ›ie francezฤƒ din 1997, filmatฤƒ รฎn Romรขnia ศ™i regizatฤƒ de Tony Gatlif.

„Nu ศ™tim care a fost cauza realฤƒ”

Ziua de 25 aprilie urma sฤƒ fie una specialฤƒ pentru Naomi, marcรขnd รฎmplinirea vรขrstei de 47 de ani. Cu toate acestea, รฎnaintea acelei zile, Antonela a รฎmpฤƒrtฤƒศ™it public cฤƒ Naomi a avut o viaศ›ฤƒ marcatฤƒ de tristeศ›e ศ™i dificultฤƒศ›i, confruntรขndu-se cu transfobia ศ™i nedreptฤƒศ›ile sociale. Antonela a dezvฤƒluit cฤƒ intenศ›iona sฤƒ se รฎntรขlneascฤƒ cu Naomi รฎn Romรขnia, dar cฤƒ aceasta nu a mai rฤƒspuns la telefon.

Nu ศ™tim care a fost cauza realฤƒ, medicii trebuie sฤƒ ศ™tie mai bine. Ultimele mesaje ศ™i ultimele telefoane cรขnd am vorbit au fost lunea trecutฤƒ. Ne รฎnศ›elesesem sฤƒ vinฤƒ รฎn Romรขnia, dar dupฤƒ aceea nu am mai aflat nimic despre ea. Ieri am primit aceastฤƒ veste, toate gรขndurile mele pozitive merg spre ea. Stabilisem o รฎntรขlnire รฎn ศ›arฤƒ, chiar stabilisem ศ™i datele, doar cฤƒ dupฤƒ aceea s-a รฎntrerupt brusc legฤƒtura. Mi se pฤƒrea destul de ok la voce, avea o voce destul de sฤƒnฤƒtoasฤƒ, vorbea destul de coerent.

Este destul de รฎn vรขrstฤƒ, trece de 50 de ani, vรขrsta รฎศ™i spune cuvรขntul. Viaศ›a ei foarte tristฤƒ, plinฤƒ de neajunsuri, transfobie ศ™i tot felul de injustiศ›ii sociale au dus la tot felul de presiuni psihice„, a declarat Antonela, potrivit Spynews.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ peย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu รฎn presฤƒ. Am trecut pe la ProTv ศ™i Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la Romรขnia Liberฤƒ.
Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ